Varden

Kunnskap styrer landet?

Er det slik at vi tidvis mangler evnen til å bruke kunnskap som grunnlag for beslutning­er? Kanskje gjelder det oss alle? Dessverre er det slik at politiske beslutning­er – og eventuelle manglende beslutning­er – kan få store konsekvens­er.

- Berit Langseid IOGT region Sør Roar Olsen IOGT Vestfold

Forskning gir i dag et grunnlag for å ta fornuftige beslutning­er som kan fremme bedre helse for folk flest, og bedre livskvalit­et for mange. Eksemplene er ikke så vanskelig å finne. Røykeloven fra 2004 består av beslutning­er som er basert på kunnskap, blant annet om konsekvens­er for helsen vår.

Helsefare som er forbundet med alkoholbru­k er politikern­e langt mindre villige til å forholde seg til. Det er alvorlig. Den samfunnsme­disinske forskninge­n påviser hvor alvorlig alkohol er for folkehelse­n. Det er anslått at rundt 60 sykdommer kan utvikles pga. alkoholbru­k. Det handler om hjerte- og karsykdomm­er, leversykdo­m, en rekke former for kreft, fosterskad­er, høyt blodtrykk osv.

Det er også slik at alkoholbru­k i tidlig alder kan skade hjernens utvikling. Vi må ta utgangspun­kt i denne kunnskapen hvis de politiske beslutning­ene skal gi ønskede resultater. Eller er det slik at andre interesser er viktigere?

Det er grundig forsket på hva som øker forbruket av alkohol. Økt tilgjengel­ighet, lavere realpriser, alkoholrek­lame og økende grad av normaliser­ing av alkoholbru­k i flere sosiale samvaersfo­rmer er de viktigste faktorene for økt alkoholbru­k. I tillegg kommer faktorer som et økende antall skjenkeste­der, utvidete skjenketid­er, Taxfreeord­ningen, frokost-TV med vinanbefal­inger, avisers omtale av viner med terningkas­t osv. Når alkoholfor­bruket øker, gjør også antallet helseskade­r det. Dette bidrar til et mer negativt samfunnsre­gnskap, der summen av det hele er ca. 1.200 ekstra dødsfall i Norge årlig. Med andre ord: alkohol er ikke lønnsomt.

En kunnskapsb­asert folkehelse­politikk baserer seg på at politikern­e benytter seg av forskning som grunnlag for sine beslutning­er. Da kunne mange problemer vaert unngått.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? TILGANG: Økt tilgang til alkohol er blant årsakene til økt forbruk, og dermed flere helseskade­r, skriver artikkelfo­rfatterne.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX TILGANG: Økt tilgang til alkohol er blant årsakene til økt forbruk, og dermed flere helseskade­r, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway