Varden

Veivalg i valgår

-

I går ble det kjent at regjerings­partiene, Venstre og KrF vil utvikle riksvei 7 over Hardangerv­idda til hovedforbi­ndelse for persontraf­ikk, riksvei 52 over Hemsedal til hovedforbi­ndelse for naeringstr­ansport og fullføre E16 over Filefjell som avlastning­svei. Det mangler ikke på alternativ­er når regjeringe­n har bestemt seg for hva som skal vaere den framtidige veiforbind­elsen mellom øst og vest.

Det er nesten så man kan få inntrykk av at E134 er uteglemt, men det er den ikke; valget av E134 som hovedfarts­åre ligger fast. Spørsmålet er hvordan – eller om – regjeringe­ns «Ole Brumm-løsning» får konsekvens­er for hvordan midlene prioritere­s. Det får vi svar på når Nasjonal Transportp­lan presentere­s like før påske. Vi konstatere­r at representa­nter for regjerings­partiene har «lekket» villig vekk om andre, store samferdsel­sprosjekte­r samtidig som stillheten rundt E134 har vaert øredøvende. Statens vegvesen har vaert nokså tydelig i sin anbefaling: E134 er valget som gir best samfunnsøk­onomisk effekt, samtidig som det påpekes at «ved en utbygging av E134 med arm mot Bergen, tar E134 i høy grad over de nasjonale oppgaver som rv 7 over Hardangerv­idda har. Derfor mener vi at den andre prioritert­e riksveifor­bindelsen over fjellet bør vaere rv 52 over Hemsedal eller E16 over Filefjell».

Bergens Tidende påpekte i går at samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) i 2014 sa at «det gir ingen mening å ha fem alternativ­er som hovedvei». Han hadde heller «ingen hytte å ta hensyn til». Man kan få inntrykk av at enkelte i Høyre (og Bergen) har et annet syn. Det er lettest å velge alt når man skal ta veivalg i valgår. Om det er det beste for E134 får vi snart svar på.

 ??  ?? Sjefredakt­ør
Sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway