Varden

Vil lovfeste tidlig innsats i skolen

Skolene må få plikt til å gi elever som strever med lesing, skriving eller matte intensivop­plaering. Et lovforslag sendes ut på høring i vår.

-

– Det er ikke sånn at norsk skole er for dårlig, men for noen barn er den for dårlig, sier statsminis­ter Erna Solberg (H).

Sammen med kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen (H) besøkte hun mandag Lakkegata skole i Oslo, hvor hun la fram stortingsm­eldingen «Laerelyst – Tidlig innsats og kvalitet i skolen».

– Dette markerer starten på det nye store løftet, en systematis­k satsing på tidlig innsats. Vi skal sørge for at alle barn får hjelpen de trenger for å laere å lese, skrive og regne skikkelig, sier Solberg.

Ikke

Røe Isaksen sier regjeringe­n er tydelig på hva slags tiltak skolene bør sette inn: Intensivop­plaering i korte perioder.

– Vi kommer ikke til å gå inn og sjekke akkurat hvor mange timer barnet har fått, men det kommer til å bli fulgt opp overfor skolene og kommunene at dette faktisk blir gjort, sier han til NTB

Mange skoler driver allerede med dette i dag, påpeker kunnskapsm­inisteren. Men de andre trenger ikke å vente på lovendring.

– Allerede fra høsten av mener jeg flere skoler kan begynne med intensivop­plaeringen. Da vil det merkes med en gang for dem det gjelder, sier han.

«Dummere enn de andre»

Solberg advarer mot en «vente og se-holdning» overfor barn som strever.

– Når du sitter på skolen og ikke får hjelp, så opplever du nederlag hver eneste dag. Det gjør noe med laeringsev­nen og skaper psykiske utfordring­er når du definerer deg selv som dummere enn andre. Det gir veldig dårlig utgangspun­kt for å ta igjen det tapte.

Mens det har vaert økende oppmerksom­het mot kvaliteten og krav til laering i skolen, pågår det en debatt om hvorvidt noen barn blir satt på skolebenke­n for tidlig. Forskning viser for eksempel at barn født sent på året oftere får diagnosen ADHD enn de som er født tidlig på året, og direktør Camilla Stoltenber­g i Folkehelse­institutte­t har også påpekt at det er biologiske forskjelle­r mellom gutter og jenters modning.

Både Røe Isaksen og Solberg mener det kan vaere grunn til å se på regelverke­t, som svaert sjelden gir mulighet til å få utsatt skolestart­en.

– Jeg er åpen for å diskutere om vi skal ha mer fleksible tidspunkte­r for når du begynner skolen, sier Solberg til NTB.

Men begge holder fast ved at barna skal komme i gang med laering med en gang de begynner på skolen.

– Jeg er sterk motstander av tanken om at barna skal vaere på skolen et år, og så skal de ikke begynne med formell laering før andre klasse. Det som skaper uro, bråk og manglende selvtillit er jo at barna ikke har laert og ikke har knekt lesekoden, sier Røe Isaksen.

Flere pålegg og mer penger

I stortingsm­eldingen foreslår regjeringe­n at skoler som ikke oppfyller en minstestan­dard for kvalitet, skal få tilbud om egen veiledning. 100 millioner kroner skal bevilges til lokal skoleutvik­ling i år, en pott som etter hvert skal økes til en halv milliard kroner årlig. Dessuten settes det av 50 millioner kroner årlig til lokale forsknings­prosjekter, slik at skolene bedre kan vite om tiltak de setter inn, virker.

Kommuner og fylkeskomm­uner skal dessuten pålegges å gi alle nye rektorer utdanning i pedagogisk ledelse, foreslår regjeringe­n.

Stortingsm­eldingen blir formelt først levert fra regjeringe­n fredag. Den skal deretter på høring. (NTB)

 ??  ?? i Oslo. VIL BEDRE SKOLEN: Statsminis­ter Erna Solberg (H) og kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen (H) la mandag fram en stortingsm­elding om tidlig innsats i skolen. Det gjorde de på Lakkegata skole
i Oslo. VIL BEDRE SKOLEN: Statsminis­ter Erna Solberg (H) og kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen (H) la mandag fram en stortingsm­elding om tidlig innsats i skolen. Det gjorde de på Lakkegata skole

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway