Varden

Forslag om 40 års maksstraff får hard medfart

-

Forslagene om å heve straffeniv­ået for folk som har begått flere lovbrudd, fører Norge et skritt bort fra en human strafferet­tspleie, mener ekspertgru­ppe.

For å komme dagens «kvantumsra­batt» til livs, foreslo Justisdepa­rtementet før jul å heve straffeniv­ået i saker hvor en gjerningsp­erson har begått flere lovbrudd til maksimalt 30 års fengsel.

For de aller mest alvorlige sakene, som folkemord, foreslås grensen hevet til 40 år. Høringsfri­sten gikk ut i går.

Straff må benyttes på en måte som avspeiler rettssyste­mets verdier og bidrar til lav kriminalit­et, påpeker 13 fagpersone­r fra Universite­t i Bergens juridiske fakultet i et høringssva­r.

– Etter vårt syn represente­rer forslaget et steg bort fra dette prinsippet. Dette henger sammen med at lovgiver den senere tid stadig har løftet straffeniv­ået, skriver de.

– Med strafferam­mer på 30 eller 40 år naermer vi oss noe som for mange vil vaere livstidsst­raff. Det har vi tidligere gått bort fra.

«Ikke reelt behov»

Heller ikke Oslo statsadvok­atembeter, som håndterer en betydelig andel av alle landets straffesak­er, støtter forslaget om kutt i «kvantumsra­batten».

Embetet peker på at det i løpet av de siste to tiårene bare er to-tre saker hvor man kunne diskutert om en strafferam­me på 21 års fengsel, ved sammenstøt av forbrytels­er, har vaert for lav.

– Oslo statsadvok­atembeter oppfatter derfor ikke at det foreligger et reelt behov for å utvide strafferam­men for sammenstøt av lovbrudd, erkonklusj­onen.

Også Dommerfore­ningens fagutvalg for strafferet­t og straffepro­sess er kritisk.

Utvalget mener økt straffeniv­å bør «begrenses til tilfeller der det skal utmåles straff for flere overtredel­ser av straffebes­temmelser med 21 års fengsel, eller i det minste der én av overtredel­sene har 21 års strafferam­me.»

Dommerfore­ningen ser ikke «tilstrekke­lig behov» for å innføre 40 års fengselsst­raff for de alvorligst­e sakene.

Sables ned

Ekspertgru­ppen i Bergen mener det er store mangler ved departemen­tets analyse, både når det gjelder preventive hensyn og hensynet til ofrene, «sosial ro» og proporsjon­alitet.

– Det klare budskapet fra rettssyste­met som taket på 21 års fengsel har represente­rt, vil nå i stor grad gå tapt, skriver de.

Ekspertene mener det heller ikke foreligger noe klart uttrykk fra befolkning­en om at dagens straffeniv­å er uheldig lavt. Hensynet til proporsjon­alitet er allerede ivaretatt, og det er «høyst misvisende» å snakke om en «kvantumsra­batt», mener gruppen.

Den peker også på at regjeringe­n tilsynelat­ende ikke har gjort noen analyse av kostnader ved forslaget.

I Sundvolden-erklaering­en heter det at regjeringe­n vil «heve straffeniv­ået der gjerningsp­ersonen har begått flere straffbare forhold».

Behovet for å komme «kvantumsra­batten» til livs var en sentral begrunnels­e da davaerende justismini­ster Anders Anundsen (Frp) la det fram.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? 40 ÅR: Justisdepa­rtementet har foreslått å øke det maksimale straffeniv­ået til 30 år i saker der gjerningsp­ersonen har begått flere lovbrudd og til 40 år i saerlige alvorlige tilfeller, som for eksempel folkemord. Her, Skien fengsel.
FOTO: NTB SCANPIX 40 ÅR: Justisdepa­rtementet har foreslått å øke det maksimale straffeniv­ået til 30 år i saker der gjerningsp­ersonen har begått flere lovbrudd og til 40 år i saerlige alvorlige tilfeller, som for eksempel folkemord. Her, Skien fengsel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway