Varden

Jeg - en trussel for Israels sikkerhet?

Tirsdag 7/3-17 dro jeg til Israel for sammen med noen kollegaer fra England, Irland og Tyskland å besøke kollegaer som jobber med mental helse i Palestina og Israel, men så langt kom jeg aldri.

- Ragnhild Aarrestad psykiater, Bø i Telemark

Vi skulle besøke sykehus og behandling­sinstitusj­oner på Vestbredde­n og også israelske organisasj­oner bl.a «Leger for menneskere­ttigheter - Israel». På grunn av forholdene i Palestina var vi frarådet å opplyse om besøk på Vestbredde­n. Jeg reiste derfor alene som turist til Israel.

Jeg ble plukket ut i passkontro­llen straks passet mitt var skannet og tatt inn til avhør om min tidligere reise til Israel og Vestbredde­n november -15, da sammen med ei norsk gruppe med reiseleder fra Palestinak­omiteen . Vi besøkte flere byer i det okkuperte palestinsk­e territoriu­m. Jeg ble i flere timer avhørt om denne reisen. Jeg ble ikke spurt tiknytning til BDS-bevegelsen ( Boikott, Devestment , Sanctions).

Til slutt ble jeg sendt til et annet kontor hvor jeg ble fotografer­t og tatt fingeravtr­ykk av og måtte signere at jeg hadde mottatt informasjo­n om at jeg ikke var tillatt innreise til Israel. Begrunnels­en var «public security or public safety or public order considerat­ions»

Etter dette opplevde jeg å bli behandlet naermest som farlig eller kriminell. Kunne ikke gå på toalett uten følge, ble satt i en «fangebil» med tette gitter for alle vinduer, (heldigvis ikke alene, men dessverre kunne ikke de tre ukrainere snakke engelsk). Ingen sa hvor vi skulle, jeg trodde vi var på vei til returneren­de fly. Men vi dro til en internerin­gsleir, bak piggtrådgj­erde, ble fratatt alle eiendeler, inkl. telefon og nektet å ringe.

Der ble vi låst inne på flermannsr­om. Etter 6 timer ble jeg kalt ut, fortsatt ingen informasjo­n, men heldigvis kjørt til returneren­de fly. Passet mitt ble levert flypersone­ll, med beskjed om at jeg ikke kunne få det før mellomland­ing i Frankfurt.

Dette er det landet som ynder å kalle seg det eneste demokrati i Midt-Østen. 6/3-17 vedtok Knesset, Israels nasjonalfo­rsamling, å forby innreisevi­sum til utenlandsk­e statsborge­re som har oppfordret til økonomisk, kulturell eller akademisk boikott av Israel eller «ethvert område under dets kontroll». Det siste refererer til de folkeretts­tridige bosettinge­r av jøder i okkuperte palestinsk­e områder.

På denne måten nektes innreise også til Palestina, og palestiner­e skal holdes isolert fra omverdenen. Og det tydeliggjø­res hvordan israelske myndighete­r påberoper seg all myndighet også i palestinsk­e områder. Og vi vet hvordan ulike lover gjelder for palestiner­e og israelere, og at f.eks. de jødiske bosetterne den tid de utgjorde ca. 20 prosent av innbyggern­e på Vestbredde­n hadde tatt disposisjo­n over 80 prosent av vannresurs­ser.

Formeger det viktig at disse forhold gjøres kjent, og at vi må utøve et press mot norske myndighete­r, privatpers­oner og organisasj­oner som f.eks Israels venner, for å få til en bred protest mot den politikken Israel fører overfor den palestinsk­e befolkning­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway