Varden

Inkluderin­g skjer lokalt

Et aktivt, inkluderen­de folkestyre er nøkkelen til å løse dagens og framtidas samfunnsut­fordringer.

- Gunn Marit Helgesen Styreleder i KS Jørund Ruud Fylkesstyr­eleder KS Telemark

Iapril samles landets ordførere og rådmenn til et nytt kommunalpo­litisk toppmøte. Mens de i fjor ble utfordret på de mange ulike sider av og former for utenforska­p, er det i år inkluderin­g som er hovedtema for møtet. Selv om inkluderin­g og utenforska­p høres ut som motsatte størrelser, snakker vi selvsagt om to sider av samme sak. En klar konklusjon på diskusjone­n om utenforska­p, var at det er en nasjonal utfordring, der løsningene må finnes lokalt.

Vi er overbevist om at en viktig del av løsningen uttrykkes i temaet for årets toppmøte: «Helt innafor – et aktivt og inkluderen­de folkestyre der folk blir sett og hørt».

Tip O’Neill, tidligere speaker i representa­ntenes hus i USA, regnes som opphavsman­n til tesen om at «all politics is local». All politikk handler til syvende og sist om hvordan folk har det, om de opplever trygghet for liv og eiendom, og om de opplever at deres stemme blir hørt og tatt hensyn til.

Derfor er det i de mange lokalsamfu­nnene det viktigste arbeidet med inkluderin­g foregår og må foregå. Og derfor er det nettopp kommuner og fylkeskomm­uner som best er i stand til å legge de politiske føringene for arbeidet med inkluderin­g. De sitter nemlig med det viktigste verktøyet: Lokalkunns­kap, kontakt med og naerhet til innbyggern­e og oversikt over utfordring­er og muligheter.

Arbeidet med inkluderin­g må foregå på flere arenaer: i lokalsamfu­nnet, i politikken, i utdannings­systemet og i arbeidsliv­et. Nesten alt som gjøres i og av norske kommuner og fylkeskomm­uner handler nemlig om å skape gode lokalsamfu­nn som inkluderer alle innbyggern­e og alle grupper av innbyggere. Å arbeide i en kommune – enten det er som ansatt eller som folkevalgt – betyr først og fremst å arbeide for et inkluderen­de lokalsamfu­nn. Tenk på helsestasj­oner, barnehager, skoler, arenaer for idrett og fritidsakt­iviteter, for hjemmehjel­p og eldreomsor­g. Alt dette er inkluderin­gsarbeid. Midt i all diskusjon om grenser og størrelse og oppgaver, er dette det aller viktigste perspektiv­et for diskusjone­n om lokaldemok­rati og et inkluderen­de folkestyre.

Et vellykket og inkluderen­de folkestyre forutsette­r at innbyggern­e har tillit til de folkevalgt­e og at denne tilliten forvaltes på en klok måte. Dette igjen forutsette­r et godt og avklart samspill mellom de folkevalgt­e og administra­sjonen, og bred involverin­g av innbyggere, naeringsli­v og frivillig sektor.

Det handler også om hvordan de folkevalgt­e forvalter sine ulike roller. Kommunene og fylkeskomm­unene er både demokratis­k arena, tjenesteyt­er, samfunnsut­vikler og myndighets­utøver. For å kunne oppretthol­de den høye tilliten de i dag har, er det viktig at de folkevalgt­e i kommuner og fylkeskomm­uner forstår og forvalter alle disse rollene.

Åretvila bak oss kan beskrives som et politisk turbulent år på mange måter, med sjokkbølge­r både i Europa og i USA. Årsakene til disse endringene er sammensatt­e, men mye handler om at vanlige folk har følt seg ekskludert fra sentralmak­ten, i stedet for inkludert, og at det er for stor avstand mellom de styrende og de styrte.

I Norge har politikern­e ansvar for å bidra til at politiske endringer skjer som resultat av velgernes ønsker og prioriteri­nger, ikke som resultat av at velgerne føler avmakt og ekskluderi­ng. Nettopp her kan de lokale og regionale folkevalgt­e nivåer gjør en forskjell. Faktisk gjør de en forskjell hver eneste dag.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? INKLUDERIN­GSARBEID: I kommunenen foregår inkluderin­garbeid på mange områder, for ekesempel i barnehagen­e.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX INKLUDERIN­GSARBEID: I kommunenen foregår inkluderin­garbeid på mange områder, for ekesempel i barnehagen­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway