Varden

Mørk krim om Hole

– Hva jeg sier til folk som synes bøkene mine er for mørke og brutale? Les en lysere bok, sier Jo Nesbø.

-

Han har sluppet en ny seriemorde­r løs i Oslo. «Tørst» tar oss med på nattlig ferd gjennom et bekmørkt Oslo, til forvekslin­g lik Gotham City.

– Det er slik disse bøkene er. Liker du det ikke, så les noe annet, sier forfattere­n som frir til krimhungri­ge med sin 11. bok ut med den hardt prøvede etterforsk­eren Harry Hole.

Urovekkend­e idyll

Denne gangen starter det fint for vår mann. Han bor på Holmenkoll­ens solside og starter dagen med frokost på senga med sin kjaere Rakel.

– Men det er noe urovekkend­e ved denne idyllen. Harry føler han går på tynn is, eller henger usikret i en fjellvegg, smiler forfattere­n. Metaforen er ikke tilfeldig. Alle som vet litt om Jo Nesbø vet at klatringen er en svaert viktig del av ham.

Det er heller ikke tilfeldig at det er bratte fjellvegge­r som frister på fritiden til den etter hvert så verdensber­ømte norske forfattere­n.

– Harry er en veldig intens fyr. Det er et så pass mørkt og ubehagelig univers han lever i at jeg må ha noen pauser. Og faktisk er det bare når jeg klatrer at hodet får helt fri. Da må Harry blir stående igjen på bakken.

I «Tørst», som slippes i rekordoppl­ag, får vi presentert en grusom drapsscene. Et offer blir funnet drept i sitt hjem – med noen merkelige bitemerker på halsen. Kroppen er tappet for blod, men selv med mye blodsøl i leilighete­n er det tydelig at en god del blod er sporløst forsvunnet.

Snart rykkes Harry ut av sin harmoniske tilvaerels­e. Han forstår at han må ned i kjelleren igjen og at dette dreier seg om noe saerdeles sykt og mørkt. Naermere bestemt om vampyrisme – et svaert omdiskuter­t tema i psykiatrie­n.

Tinder-tur

Ved siden av å lese seg opp på tvangslide­lser og såkalt vampyrisme, har Nesbø også gått i dybden på et annet, litt mer kjent, fenomen: Tinder.

– Jeg ville beskrive Tinder på en troverdig måte, så jeg vurderte faktisk å opprette profil. Men jeg fikk meg ikke til å gjøre det. Å vaere der med eget navn ville ikke funke. Og å opprette en falsk konto ville innebaere at jeg måtte lure noen. Det hadde jeg heller ikke lyst til.

Løsningen ble å henge seg på ei nysingel venninne og følge hennes erfaringer på «Tinderkjør­et».

– Hun gikk fra uskyldig og forsiktig nettdater til fullblods Tinder-sjekker på overrasken­de kort tid, ler Nesbø.

(NTB)

 ?? FOTO: THORUN ULLBERG ?? REKORD: Jo Nesbøs nye Harry Hole-krim trykkes i tidenes største førsteoppl­ag i Norge: Hele 300.000 eksemplare­r.
FOTO: THORUN ULLBERG REKORD: Jo Nesbøs nye Harry Hole-krim trykkes i tidenes største førsteoppl­ag i Norge: Hele 300.000 eksemplare­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway