Varden

Nye boliger med delte fellesrom

Miljøhus med fellesbygg kan bli det neste Skien Boligbygge­lag tilbyr.

- NOTODDEN ▶ Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

Rolf og Katie W. Hagen i Becos bygger hus med fellestuer. Første kunde er Jon Hovda fra Attførings­senteret i Rauland (t.h.). Marianne Hegna i Skien Boligbygge­rlag kan bli den neste. Et område på Klyve kan få et arkitektte­gnet tun med fellesstue, om mange nok melder seg.

– Vi håper vi kan bygge slike boliger på Klyve, sier Marianne Hegna, daglig leder i Skien Boligbygge­lag.

Mandag 24. april inviterer hun interesser­te til å se de første utkastene til 25–30 boliger med felleshus på den aktuelle tomta, i Trokåsa på Kongerød.

Svømmebass­eng?

– Hva fellesarea­lene skal brukes til, er opp til beboerne som flytter inn. Vi tenker oss fellesrom som er møteplasse­r og storstue. Det er det opp til de som flytter inn å bestemme. Det kan bli svømmebass­eng, eller gjesteleil­ighet, om de vil, sier Hegna.

Til Varden forteller hun at de har hatt en spørreunde­rsøkelse blant medlemmene. Cirka 6.000 av de 13.000 medlemmene ble invitert til å svare på spørsmål om delte boformer – eller «shared living».

– Det var veldig mange interesser­te. De ville også bidra med innspill om det å bo sammen. Vi tror dette kan skape veldig gode bomiljøer, sier Hegna.

– Tanken er at istedenfor å

ha en 75 kvadrats leilighet, får du 70 smarte kvadrat, og bidrar med fem kvadratmet­er inn i et felleareal, hvor du kan ha selskaper, for eksempel. Dette var folk veldig interesser­t i, sier Hegna, som synes konseptet til Becos er veldig interessan­t.

Massivtre

Det går ut på at miljøhus ikke behøver å koste mer enn andre hus. De kan også vaere arkitektte­gnet og vedlikehol­dsfrie.

– Dermed blir de rimeligere i drift for huseieren, og billigere i det lange løp, sier gründer og arkitekt Rolf Hagen. De 16 første modulbolig­ene som Becos nå produserer i massivtre i Notodden Industripa­rk, går seinere i år med lastebil til Attførings­senteret i Rauland.

Flere bein å stå på

– Vi har bestilt 16 boliger og et fellehus til «shared living», sier leder Jon Hovda. Det gjøres for å sikre rekrutteri­ng til den landsdekke­nde attførings­bedriften med 85 ansatte.

– Vi får et bein til å stå på, og kan produsere hus innendørs vinterstid, sier daglig leder i Bjørn Gunnar Fjellerud i Fjellerud Bygg. Det er Fjellerud og arkitektfi­rmaet Context som eier Becos og firmaet Tinn Prebuild, som har startet produksjon av modulhus i det tidligere Becromalby­gget, der åtte til ti personer nå er i arbeid.

 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ??
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD
 ??  ?? DE FØRSTE KUNDENE: Marianne Hegna (fra venstre) fra Skien Boligbygge­rlag og Jon Hovda fra Attførings­senteret i Rauland blir vist rundt av arkitekten­e Rolf og Katie Wendelboe Hagen.
DE FØRSTE KUNDENE: Marianne Hegna (fra venstre) fra Skien Boligbygge­rlag og Jon Hovda fra Attførings­senteret i Rauland blir vist rundt av arkitekten­e Rolf og Katie Wendelboe Hagen.
 ??  ?? SOLIDE SAKER: Rolf W. Hagen i en av modulene, som er laget i ti cm tykt, massivtre istedenfor vanlig bindingsve­rk.
SOLIDE SAKER: Rolf W. Hagen i en av modulene, som er laget i ti cm tykt, massivtre istedenfor vanlig bindingsve­rk.
 ??  ?? NYTT LIV: Noen av dem som knyttet til driften Becos. Fra venstre: Andrei Senic, Per Otterdahl Møller, (styremedle­m) Petrea Costel, Visenoiu Dragos, Robel Efran, Katie Wendelboe Hagen, Bjørn Gunnar Fjellerud og Rolf Wendelboe Hagen.
NYTT LIV: Noen av dem som knyttet til driften Becos. Fra venstre: Andrei Senic, Per Otterdahl Møller, (styremedle­m) Petrea Costel, Visenoiu Dragos, Robel Efran, Katie Wendelboe Hagen, Bjørn Gunnar Fjellerud og Rolf Wendelboe Hagen.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: CONTEXT ?? RAULAND: Slik ser et modulhus i tre ut, når det er ferdig laget. Dette skal inneholde fire boenheter.
ILLUSTRASJ­ON: CONTEXT RAULAND: Slik ser et modulhus i tre ut, når det er ferdig laget. Dette skal inneholde fire boenheter.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: CONTEXT ?? FELLESSTUE: Felleshuse­t som Becos lager til de 16 nye boligene ved Attførings­senteret i Rauland.
ILLUSTRASJ­ON: CONTEXT FELLESSTUE: Felleshuse­t som Becos lager til de 16 nye boligene ved Attførings­senteret i Rauland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway