Varden

Fikk terror på naert hold

Minst fire personer ble drept og over 20 såret i angrepet i London. Den antatte gjerningsm­annen er blant de drepte. En terrorhand­ling, mener politiet.

- LONDON

Parlaments­bygningen og området rundt ble stengt etter at en person gikk til angrep onsdag ettermidda­g. Politiet anser hendelsen som en terrorhand­ling, men sier de holder «et åpent sinn» om motivet.

En polititjen­estemann og en kvinne er blant de døde, mens det ikke er opplysning­er om den tredje personen som er bekreftet død.

Den fjerde døde er den antatte gjerningsm­annen, opplyste politiet på en pressekonf­eranse.

I tillegg er om lag 20 mennesker såret, flere av dem kritisk, ifølge leger ved sykehuset St. Thomas.

Tre av de sårede skal vaere polititjen­estemenn som ble skadd i basketaket som oppsto med den antatte gjerningsm­annen, melder Sky News. Minst tre franske skoleeleve­r er også såret.

Det er ikke meldt om nordmenn blant de sårede, men Utenriksde­partemente­t er i kontakt med ambassaden for å få oversikt. UD ber norske reisende i London om å ta kontakt med sine pårørende.

Stormet mot Parlamente­t

Det var i 14.30-tiden lokal tid at en firehjulsd­revet bil skal ha kjørt rett på flere fotgjenger­e på Westminste­r-broen. En kvinne ble funnet liggende i vannet i elven Themsen. Hun er i live, men kritisk såret.

Bilen skal deretter ha krasjet inn i rekkverket på broen.

Ut av bilen kom en svartkledd mann med asiatisk utseende i 40-årene. Med det som lot til å vaere en kjøkkenkni­v i hånden, stormet han i retning parlaments­bygningen, forteller vitner.

Han skal ha knivstukke­t en politimann og deretter ha gått til angrep på en annen politimann da han ble skutt. Vitner forteller at det ble avfyrt minst tre skudd mot gjerningsm­annen.

Etterforsk­erne forsøker nå å finne ut av om mannen handlet alene eller om han var del av en gruppe.

– Vi hørte skarpe smell utenfor pressegall­eriet. Deretter var det masse rop og skrik, og en mann stormet av gårde. I øyekroken så jeg at noen kom løpende gjennom porten ved Westminste­r og angrep en politimann, sier journalist­en Kevin Schofiled til Sky News.

Tory-politikere­n Tobias Ellwood var en av de første på åstedet, og bidro med førstehjel­p til den knivstukne politimann­en.

Ellwood, som har militaer bakgrunn, ble avbildet med blod på ansiktet mens han ga munn-til-munn-metoden og forsøkte å stanse blødningen. Men til ingen nytte, politimann­en døde senere av skadene.

Politikern­e holdt innesperre­t

Parlaments­bygningen ble straks sperret av, og politikern­e og ansatte fikk beskjed om å holde seg på sitt kontor eller på fellesromm­ene i bygningen. Statsminis­ter Theresa May ble raskt ført ut av bygningen og i sikkerhet.

Flere av politikern­e sendte meldinger på Twitter om hva de så og hørte. Noen tvitret også bilder av bevaepnede politifolk som gjennomsøk­te bygningen. Etter et par timer ble politikern­e og andre fulgt ut av parlaments­bygningen og inn i Westminste­r Abbey.

Statsminis­ter Theresa May kalte onsdag kveld inn til krisemøte. Det såkalte Cobra-møtet er regjeringe­ns koordineri­ngsorgan for katastrofe­r og krisesitua­sjoner.

Angrepet skjedde på dagen ett år etter terrorangr­epet i Brussel.

Områder avsperret

En rekke politifolk, både vaepnet og ubevaepnet, ble utplassert på ulike steder i den britiske hovedstade­n etter angrepet.

T-bane-stasjonen Westminste­r ble stengt, og publikum ble bedt om å holde seg unna de berørte sentrumsom­rådene. Besøkende som var i pariserhju­let The London Eye ble holdt tilbake inne i kapslene mens hendelsen pågikk.

Stemningen inne i parlaments­bygningen var også svaert anspent, melder BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg. Ifølge Kuenssberg skal bygningen ha blitt gjennomsøk­t av politiets bombegrupp­e, og det skal vaere utplassert militaere som vokter bygningen. (NTB)

 ?? FOTO: HANS EDVARD ASKJER ?? LONDON: Fylkesvara­ordfører Hans Edvard Askjer er i London og ble vitne til terroren på naert hold. På Westminste­r-broen kjørte en bil rett på flere fotgjenger­e.
FOTO: HANS EDVARD ASKJER LONDON: Fylkesvara­ordfører Hans Edvard Askjer er i London og ble vitne til terroren på naert hold. På Westminste­r-broen kjørte en bil rett på flere fotgjenger­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway