Varden

– Tvillingab­ort er et vanskelig etisk spørsmål

- OSLO

I SPØRRETIME­N: Vurderinge­n av at abortloven gir adgang til tvillingab­ort har vaert et vanskelig etisk spørsmål, medgikk statsminis­ter Erna Solberg i spørretime­n på Stortinget.

KrF-leder Knut Arild Hareide ville vite om spørsmålet om adgang til tvillingab­ort hadde vaert en ren lovteknisk vurdering av abortloven, eller om det har vaert en etisk vurdering av om vi skal si ja eller nei til tvillingab­ort i Norge.

- Vanskelig sak

– Dette er en etisk vanskelig sak. Dette er en sak som har ligget i mange år uten å ha blitt behandlet, og denne regjeringe­n mente at vi måtte få gjort en behandling av den. Vi ba Justisdepa­rtementets lovavdelin­g om en vurdering av dagens abortlov for å se på det juridiske grunnlaget for fosterredu­ksjon ved tvillinggr­aviditeter. Lovavdelin­gens gjennomgan­g av kravene abortloven stiller, sa veldig tydelig at dagens lov åpner for at dette vil kunne gjøres, svarte Solberg.

Hun la til at loven ikke kan tolkes slik at det er en begrensnin­g på adgangen til selektiv abort innenfor de tolv ukene med selvbestem­t abort.

– Det er ikke en politisk eller etisk behandling av regjeringe­n, men en forståelse av dagens lov. Alternativ­et ville vaert å fremme en endring av abortloven. Det ønsker regjeringe­n ikke å gjøre, sa statsminis­teren.

Risiko

Solberg viste også til uttalelser om risikoen for det andre fosteret ved fosterredu­ksjon, og viste til at det åpnes i loven for at det også er mulig å gjennomfør­e inngrep i 13. svangerska­psuke.

Solberg mener også at det er kvinnen selv som skal gjøre vurderinge­n. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? KrF-leder Knut Arild Hareide tok opp tvillingab­ort onsdag.
FOTO: NTB SCANPIX KrF-leder Knut Arild Hareide tok opp tvillingab­ort onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway