Varden

Trøbbel på toppen

-

«Norges idrettsfor­bund og olympiske og paralympis­ke komité (NIF) er Norges største frivillige organisasj­on med mer enn 2,2 millioner medlemskap», skriver John G. Bernander i sitt forord til rapporten «Innsyn, åpenhet og tillit – Åpenhetsut­valgets rapport til idrettssty­ret. Han påpeker videre at «norsk idrett er avhengig av medlemmene­s og samfunnets tillit» og at «åpenhet og gode kontrollru­tiner er derfor viktig for at vi alle skal ha tillit til at idretten forvalter sine penger og ressurser på en nøktern og tillitvekk­ende måte». Rapporten inneholdt flere konkrete og betimelige anbefaling­er. Når vi legger til grunn at kulturdepa­rtementets tilskudd til NIF beløper seg til 684 millioner kroner, må vi kunne forvente nettopp åpenhet; idretten forvalter store verdier på vegne av fellesskap­et. Det forplikter.

Idrettspre­sident Tom Tvedt ble, i forbindels­e med rapporten, intervjuet av NRK Dagsrevyen­s Ingerid Stenvold. Intervjuet ble et laerebokek­sempel på hvordan en leder ikke skal svare for seg; Tvedts gjentatte svada-svar på konkrete spørsmål om pengebruk var så dårlige at han selv gikk ut med en beklagelse i ettertid. Etter et ekstraordi­naert og sju timer langt styremøte i NIF denne uken, ble idrettspre­sidenten møtt av journalist­er fra VG, Aftenposte­n, Dagbladet og NRK. Tvedt var ute av stand til å svare noe annet enn styret hadde diskutert «interne saker» og det var knyttet «konfidensi­alitet» til dette. Noe han gjentok et tosifret antall ganger.

At idrettspre­sidenten har utfordring­er med sine innøvde svar er så sin sak. Det store problemet synes å vaere at idretten har et stort problem med å vaere åpne – og det begynner på toppen.

 ??  ?? Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør
Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway