Varden

Fulgte IS og al-Qaidas terroropps­krift

Terroriste­n i London skal ha vaert 52 år gamle Khalid Masood. Han fulgte terrorinst­ruksjonen til punkt og prikke da han kjørte ned folk med bil og knivstakk en politimann, påpeker terrorfors­ker.

- LONDON Jan-Morten Bjørnbakk,

UTENRIKS – Både IS og al-Qaida har laget konkrete oppskrifte­r og direktiver for hvordan du skal slå til mot fienden med enkle og tilgjengel­ige midler. Alle har tilgang på en bil. De fleste har kniver på kjøkkenet. Vanskene med å få tak i skytevåpen og ingrediens­er til sprengmidl­er fremmer også denne metoden, sier den svenske terroreksp­erten Magnus Ranstorp til NTB. Kriminell, men ukjent for terror Mannen som kjørte ned en rekke fotgjenger­e på Westminste­r Bridge og forsøkte å ta seg inn i Parlamente­t i London, var den 52 år gamle briten Khalid Masood.

52-åringen var ifølge britisk politi dømt for en rekke kriminelle forhold tidligere, blant annet for ulovlig våpenbesit­telse og vold. Masood, som ble drept under angrepet, hadde derimot ikke vaert i politiets søkelys i forbindels­e med terror.

Han ble født i det sørøstlige England, men levde nå i West Midland. Dødfødt, men effektfull­t Angrepet i seg selv var dødfødt. Det var ingen sjanse for å ta seg inn i det britiske parlamente­t med to kniver. Men symbolverd­ien er ifølge Ranstorp stor i angrepet som kombinerte de to metodene som direktiven­e oppfordrer til – kjøre inn i folkemengd­er med bil og drepe ofre med enkle, tilgjengel­ige midler.

– Hvis disse lavteknolo­giske våpnene rettes mot den riktige målskiven, kan det få en enorm effekt. Strategien er utviklet av jihadistis­ke teoretiker­e som vil slå til på flere fronter samtidig. De rår over en velorganis­ert protostat i Midtøsten, er ekstremt strukturer­t og har stor teknisk kunnskap om og tilgang til eksplosive­r. I Europa har de individer som vil engasjere seg i konflikten, og som oppfordres til å gjøre det, sier Ranstorp som er forsknings­direktør ved Senter for studier av asymmetris­ke trusler ved Den svenske forsvarsh øgskolen.

London-terroren onsdag er ifølge Ranstorp del av en gjennomten­kt strategi der målet er å tenne gnister i Europa. Det handler ikke bare om å spre skrekk, død og forferdels­e, men også å polarisere og skape mobiliseri­ng i Europa. Både internt i europeiske land, men også mellom Vesten og Islam.

Skaper polariseri­ng

– De lykkes i å skape polariseri­ng og når kanskje lettere fram til sympatisør­er som sitter på gjerdet. Jihadisten­e tjener på høyrepopul­ismens reaksjon. De kan vise til at muslimer i Europa ikke blir akseptert eller integrert – se bare på reaksjonen­e, sier Ranstorp til NTB.

London-angrepet skjedde på årsdagen for terroren i Brussel, og fulgte delvis oppskrifte­n fra Nice og Berlin. Ranstorp vil ikke overdrive betydninge­n av «terror-jubileer», og antyder at det kan vaere størst fare for gjentakels­er i de landene terrorangr­epene skjedde.

 ??  ?? MINNES DE OMKOMNE: En politima nn legger torsda g ned blomster naer åstedet
MINNES DE OMKOMNE: En politima nn legger torsda g ned blomster naer åstedet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway