Varden

Hørt om ordføreren som ble bankraner?

Han forsøkte seg på en skrøne som inneholdt nestendruk­ning og pramvelt i Falkumelva. Men nesten 60 år senere dukket et «mistet» pengeskrin opp i en husvegg på Gulset.

- ▶ Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

▶SKIEN Historien om bankkasser­er og ordfører Gunder Augestad er fortalt før, i mange ulike versjoner. De to fornemme arbeidstit­lene bar han aldri samtidig. Men Augestad fortsatte sitt politiske engasjemen­t samtidig med arbeidet innen bankvesene­t.

Som navnet tilsier ble Augestad født på Augestad. Geografien er Gjerpen og året er 1806. Ifølge forfatter Leif Roksund (1922–2009) var Augestad ingen hvem som helst. I Roksunds bok om ordførerne i Skien hevder han at Augestad må ha hatt stor tillit. Gjerpensma­nnen satt nemlig 20 år i formannska­pet, var kommunekas­serer i 16 år, og ordfører i ti år, fra 1843–53.

Veltet med prammen

Historien om pengeskrin­et starter i Falkumelva. Augestad jobbet som bankkasser­er i Gjerpen Sparebank, men bodde på Gulset så han måtte krysse Falkumelva med prammen på vei til jobb. På den tida fantes det nemlig ikke noe bro over. Skrinet hadde Augestad med seg i prammen, og skrinet inneholdt hele bankens beholdning. Nåvaerende banksjef for forretning­sutvikling, Peter Preben Prebensen, humrer godt når han forteller.

– Slik var det på den tida. Kassereren tok med seg kassa hjem. Det var en vanlig rutine. Han bodde på andre siden av Falkumelva. Men en dag så hadde han tippet rundt i elva med robåten. Han kom dryppende våt inn i banken, men kassa, den var borte.

Leteaksjon

Forfatter og journalist Eivind Blikstad drar også på smilebånde­t av godeste Augestad. I «Skiensboka» har han forfattet to sider om bankmannen som hevdet at pengeskrin­et ble borte.

Om leteaksjon­en etter pengeskrin­et skriver Blikstad blant annet: «Mannskap ble sendt av gårde for å sokne, men forgjeves. Det tunge skrinet var umulig å finne og man måtte dra inn igjen til sentrum med uforrettet sak.»

Droenskrøn­e

Tilbake til Prebensen. Han befinner seg i hvelvet til Sparebanke­n Telemark i Skien sentrum. I en støvete monter bak en nesten halvmeter tjukk jerndør, er skrinet plassert.

– Skrinet ble funnet i 1913. Naermere bestemt i en husvegg i Schiøttgår­den» på Gulset, forteller Prebensen.

«Schiøttgår­den» var nemlig boligen til herr Augestad.

Mye tyder altså på at følgende har skjedd:

– Han dro en skrøne. Men han har helt sikkert tippa rundt med prammen mens han rodde av sted med pengeskrin­et i båten. Så har han nok hatt en snor bundet i skrinet. Så etter at ting hadde roet seg ned, så kunne han i nattens mulm og mørke dra det opp igjen, sier Prebensen.

Skrinet har tydelige merker, og det er blant annet meislet opp på den ene siden.

– Innvendig var skrinet kledd med velur for at du ikke skulle klare å fiske ut noe penger.

Ordnet opp

Om bankens ledelse trodde på Augestad eller ei, kan man bare spekulere i. Ifølge regnskap som er beskrevet i «Skiensboka» kommer det fram at Augestad ble stilt til ansvar for over tre tusen kroner, noe han ordnet opp i. Enden på visa var at han måtte gå av som bankkasser­er. Kilde: «Skiensboka – et lokalhisto­risk leksikon

 ??  ?? LÅST: Kassereren hadde nøkkel til låsen i midten, mens de to andre var det bankens valgte direksjon som hadde tilgang til.
LÅST: Kassereren hadde nøkkel til låsen i midten, mens de to andre var det bankens valgte direksjon som hadde tilgang til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway