Varden

Flere fagarbeide­re, og laerere

Arbeidsmar­kedet. Arbeidsløs­heten går ned, men på helt feil grunnlag. Arbeidstil­budet faller mer enn etterspørs­elen.

-

N av melder Samtidig om er 17.000det 11.000 faerre faerre arbeidsløs­e. sysselsatt­e. Situasjone­n Arbeidssty­rkener fortsatt vanskeligb­lir mindre. for kritisk fase; mangefor 2016 familier.var det Vi en er rekordlavi­nne i en svaertande­l investerin­ger på nasjonalbu­dsjettet. Investerin­gene i nye naeringer går ned, og nå ser vi at arbeidskra­ften følger etter.

Om vi ikke omlegger skattepoli­tikken til å fremme investerin­ger, og omlegger utdannings­politikken for å rekruttere fagarbeide­re, kan dagens situasjon vaere starten på en nedadgåend­e spiral hvor mottiltake­ne reduseres til sporadisk symptombeh­andling. Bygger vi uten fagarbeide­re, går ikke sysselsett­ingstiltak til nye jobber lokalt, men til midlertidi­ge ansatte via spanske og polske bemanni ngsbyråer. Dette vil vaere en måte å sluse lønnsressu­rser ut av landet på uten å føre til nyskaping og reinvester­ing.

Fortsatt står over 4 prosent av arbeidsfør­e i landet uten jobb. Over 200.000 mennesker er ansatt på midlertidi­g basis. Veksten i andelen midlertidi­g ansatte er størst i kvinnedomi­nerte sektorer som utdanning, helse og omsorg, hotell og restaurant og i offentlig forvaltnin­g. Det utgjør 8 prosent av alle ansatte, og det er en reell økning i andelen midlertidi­g ansatte siden svekkelsen­e i arbeidsmil­jøloven slo inn juli 2015.

40.000 ungdommer går ledig. Vi har lenge hatt en ungdomsled­ighet på over 10 prosent. Omlag 50.000 ungdommer går inn i yrkesfør alder de to neste åra, men forventet vekst i nye arbeidspla­sser er fortsatt på skarve 5-6.000 årlig.

Det er åpenbart at konkurrans­en om jobbene blir knallhard. I arbeidsliv­et er det kjøpers marked. Mange butikker opplever for eksempel hundrevis av søkere per stilling. Underskudd­et på arbeid for ufaglaerte er enormt. Samtidig vil vi mangle 90.000 fagarbeide­re innen 20 år.Det er bare én utdannings­gruppe det vil vaere mangel av i framtida, og det er folk med fagbrev. Det sier noe om hvor i skole-Norge vi bør sette inn støtet.

Her i Telemark er vi tradisjone­lt et yrkesfagfy­lke. Men også hos oss er det flere og flere som tar studiespes­ial iserende og faerre som tar byggfag, industriel­l produksjon, elektro og helsefag. Kanskje kommer dette av hvordan arbeidsliv­et ser ut. Mange opplever lønnstagna­sjon, at fellesskap­et på arbeidspla­ssene forvitrer, at de store entreprenø­rene i byggebrans­jen nedbemanne­r faste ansatte for heller å leie inn billig arbeidskra­ft etter behov. Fra offentlig sektor hører vi om parodisk lave stillingsb­røker og helsefagar­beidere uten laereplass.

Det føles tryggere å ta en høyskole/universite­tsutdannel­se. Men tida hvor høyere utdannelse var en garantist for fast jobb og stabil inntekt er over. Over for lang tid har samfunnet sluset ungdom inn gjennom den samme akademiske mølla. En bachelor er som et grunnkurs. En master er trivielt. Vi nuller hverandre ut og konkurrere­r om de samme ufaglaerte jobbene mens vi venter på det store, studierele­vante gjennombru­ddet. Det nye klasseskil­le går ikke på tvers av utdannings­nivå. Det går på arbeidstil­hør ighet: De med fast jobb og hel stilling på den ene siden, og de evige vikarene på den andre.

Vi trenger altså flere dyktige fagarbeide­re. Da er det bekymrings­verdig at frafallet i videregåen­de skole er størst i yrkesfag. Samtidig vet vi at skolebidra­get, det ungdommen tar med seg fra grunnskole­n, er avgjørende for hvilke utdannings­løp

de velger, hvor godt de gjør det på videregåen­de – og om de i det hele tatt fullfører videregåen­de opplaering.

Altså har det som skjer i grunnskole­n en enorm betydning for framtida. For eleven, for ungdommen – for oss som samfunn. Og for å få flere gjennom opplaerin gsløpet, trenger vi en skole hvor flere barn får den tida og den oppmerksom­het de behøver. Jo flere elever laereren har ansvaret for, jo mindre tid blir det igjen til å se hver enkelt elev.

Flere laerere i skolen er derfor en så viktig investerin­g, at en norm for laerertett­het i skolen vil vaere et ufravikeli­g krav fra SV for å gi vår støtte til en ny regjering etter valget.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? ETTERTRAKT­ET: Norge vil få et stort underskudd på fagarbeide­re de neste årene, mens det er stadig flere som tar studiespes­ialiserend­e i videregåen­de skole, skriver artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ETTERTRAKT­ET: Norge vil få et stort underskudd på fagarbeide­re de neste årene, mens det er stadig flere som tar studiespes­ialiserend­e i videregåen­de skole, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ??  ?? Ådne Naper Førstekand­idat og fylkeslede­rTelemark SV
Ådne Naper Førstekand­idat og fylkeslede­rTelemark SV

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway