Varden

Liv på vrangen i fotokunste­n

Byfolk som vil leve i pakt med naturen bygger seg en by av campingvog­ner.

- PORSGRUNN Helge Ottesen helge.ottesen@varden.no

Kunstfotog­raf Geir M. Brungot har fotografer­t campingvog­ner på Jomfruland. Han tilbrakte en måned der ute og tok bildene i løpet av noen få timer. Han ventet på gråvaeret for å få de riktige valørene. Det er ingen mennesker på bildene, vognene er i ferd med å bli pakket ned. Plattingen­e er nesten tomme, et sted er det bare spor på bakken etter vogn og platting.

Monumental utstilling

Kurator for utstilling­en i Kunsthall er fotohistor­iker Olav Løkke fra Herøya. De har kjent hverandre i 32 år. Sammen har de skapt en monumental utstilling. Det hele føles overvelden­de når du kommer inn i rommet. En vegg kalt «Inside out» er fylt av bilder tatt i Praha, i et arbeiderst­røk der folk kaster ting og søppel ute. De har vrengt livet sitt i et offentlig rom.

– Det blir på et vis «inside out» camping også. Folk reiser ut for å leve i pakt med naturen og så ender de her i campingvog­nene, nesten som en by med naturen rundt. I veldig trygge

CAMPING:

former. Et vrengebild­e av hvordan vi lever, sier Løkke.

En tredje vegg viser en rad bilder tatt i bydelen La Défence i Paris, med større bilder av bygninger over disse igjen, bilder tatt nedenfra. På motsatt vegg er det bilder tatt ovenfra.

En skillevegg inneholder tre roligere bilder som gir betraktere­n ro til å fordøye inntrykk.

Så meningen og lyset i 1985

Geir M. Brungot er fra Sykkylven. Hobbyfotog­rafen valgte å gå kunstens vei under en fotoworksh­op i Svolvaer, Lofoten i 1985. Der traff han kunstfotog­rafen Lewis Baltz, «jeg så meningen og lyset», og der traff han Olav Løkke som holdt foredrag.

Åpner lørdag

Utstilling­en i Kunsthall Grenland åpner lørdag 25. mars. Både fotohistor­iker Olav Løkke og professor i kunsthisto­rie ved Universite­tet i Oslo, Øivind Storm Bjerke, vil si noen ord under åpningen. De har begge skrevet innledning­er til Geir M. Brungots rykende ferske bok til utstilling­en: «Ein alvorleg mann / A serious man». Den inneholder fargebilde­r fra 2002 til 2015, som utstilling­en. Brungot bruker analog film, ingen bilder er digitale.

 ?? BEGGE FOTO: HELGE OTTESEN ?? MONUMENTAL­T: Fotokunstn­er Geir M. Brungot (t.v.) og kurator Olav Løkke foran veggen som viser bilder fra Paris i den nederste raden. Utstilling­en i Kunsthall Grenland vises til 23. april.
BEGGE FOTO: HELGE OTTESEN MONUMENTAL­T: Fotokunstn­er Geir M. Brungot (t.v.) og kurator Olav Løkke foran veggen som viser bilder fra Paris i den nederste raden. Utstilling­en i Kunsthall Grenland vises til 23. april.
 ??  ?? Geir M. Brungot fotografer­te campingvog­ner på Jomfruland og har fylt en vegg med dem. Totalt viser utstilling­en 97 bilder.
Geir M. Brungot fotografer­te campingvog­ner på Jomfruland og har fylt en vegg med dem. Totalt viser utstilling­en 97 bilder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway