Varden

Ny E18 gjennom Bamble

- Magne Ramlo

Nye Veier sitt mandat er at vi skal bygge gode veier raskt og smart. Kostnaden til bygging av motorveier er mer enn 50 prosent høyere i Norge enn i sammenlign­bare land.

N ye Veier skal bygge over 500 km motorveier med reduserte kostnader for samfunnet. Vi skal bidra til å nå målene om 40 prosent reduksjon av CO2-utslippene fra veibygging innen 2030. Veiene skal bygges trafikksik­kert og med minst mulig miljøpåvir­kning. Vårt mål er null skader på personell og trafikante­r i anleggsper­ioden og null skader på miljøet. For å oppnå disse målene må vi bygge motorveier på andre måter enn man har gjort tidligere. Strekninge­n E18 RugtvedtDø­rdal ble planlagt og regulert av Statens Vegvesen i 2013. Veien ble planlagt med mange lange bruer. En viktig faktor var at bruene skulle vaere gode passasjer for elg og annet vilt i Bamble. Samtidig var det et stort overskudd av steinmasse­r på ca 1,2 millioner m3.

Prosjektet ble overført til Nye Veier i januar 2016. Etter hvert så Nye Veier at det er mulig å legge traseen litt lavere i terrenget, bygge noe kortere bruer og utnytte overskudds­massene bedre.

Vår forutsetni­ng er at bruene skal ivareta alle funksjoner som lå til grunn for vedtatte planer. Det skal fortsatt vaere gode viltpassas­jer, og der det går veier og bekker skal disse fortsatt gå under bruer. Bruene skal fortsatt vaere høye og luftige, men noe kortere enn det som var planlagt. Der det bygges fyllinger skal dette gjøres på en måte som er tilpasset terrenget og slik at naturlig vegetasjon skal vokse opp igjen på skråninger når veianlegge­t er ferdig.

Nye Veier tok tidlig kontakt med Bamble kommune og inviterte administra­sjonen

og viltnemnda til dialog om våre forslag til reduserte brulengder. Vi engasjerte fagmiljøet Faun Viltforval­tning AS for å vurdere de foreslåtte brulengden­e. Vi inviterte berørte grunneiere og formannska­pet i Bamble til å delta i disse diskusjone­ne før forslag til endringer av regulering­splanen eventuelt blir fremmet.

Faun Viltforval­tning har nå levert sin rapport og konkludere­r med at alle de foreslåtte bruene er egnede faunapassa­sjer og har dimensjone­r betydelig større enn Statens Vegvesens anbefalte minimumsmå­l for elg og hjort.

De foreslått reduksjone­ne av brulengder vil redusere CO2utslipp­et fra anleggsarb­eidene med 10 – 11.000 tonn, ca 12,5 prosent i forhold til vedtatt plan. Grunnen er at det blir mindre bruk av stål og betong og mindre transport til anleggsomr­ådet. Tallene er basert på beregninge­r gjort av NIRAs, et rådgivende ingeniørse­lskap, for CO2-utslipp fra betong og stål i bruer i regulert løsning. I følge Statistisk Sentralbyr­å tilsvarer dette utslipp fra mer enn 3.300 kjøretøy pr år med en gjennomsni­ttlig kjørelengd­e på 14.000 km.

I tillegg kommer reduksjone­r av CO2-utslipp knyttet til redusert transport av steinmasse­r i anleggsomr­ådet. Innkorting av bruene medfører nemlig at overskudds­masser i langt større grad kan benyttes til veiformål i linja framfor å bli kjørt til deponi utenfor linja.

E18 Rugtvedt – Dørdal ble i samsvar med gjeldende regelverk regulert med skulderbre­dde på 1,5 m fordi årsdøgntra­fikken (ÅDT) er under 20.000 kjøretøy. En aksjon fra en lokal aksjonsgru­ppe førte til at det ble skrevet et brev fra Samferdsel­sdeparteme­ntet der det står at skulderbre­dden skal vaere 3 m, slik normen er for veier med ÅDT over 20.000.

Det er beregnet at E18 Rugtvedt - Dørdal vil ha en ÅDT på omlag 18.000 kjøretøy i 2040.

Våren 2016 søkte Nye Veier Vegdirekto­ratet om godkjennin­g av en asfaltert skulderbre­dde på 2 meter, pluss 0,75 m veigrunn til rekkverk på utsiden av asfalten. Dette er godkjent av Vegdirekto­ratet. Våre risikoanal­yser viser at risikoen ikke vil øke ved dette, siden det fortsatt er plass til å parkere på veiskulder­en. Mindre bruk av asfalt og reduserte skulderbre­dder gir reduserte kostnader og reduserte CO2-utslipp.

Nye Veier har foreslått at det ikke skal vaere veilys mellom kryssområd­ene på Rugtvedt og Langrønnin­gen. I kryssområd­er og tunneler vil det bli belysning. Dette er i samsvar med forslag til ny Håndbok N100 som nettopp har vaert ute på høring fra Vegdirekto­ratet. Her framgår det blant annet at veilys ikke skal installere­s på veistrekni­nger med ÅDT mindre enn 20.000. Nye Veier har søkt om fravik fra gjeldende regelverk, men må vente til nytt regelverk er vedtatt før dette eventuelt kan gjennomfør­es. Redusert veibelysni­ng fører til reduserte kostnader og reduserte CO2-utslipp. Strøm til belysning av veien over en 20-årsperiode tilsvarer ca 32.000 tonn CO2 utslipp.

Tiltakene som er foreslått av Nye Veier for E18 Rugtvedt – Dørdal vil medføre kostnadsre­duksjoner i størrelses­orden noen hundre millioner. Dette vil igjen kunne medføre en kortere bompengepe­riode for bilistene på strekninge­n. Samtidig gir forslagene gode bidrag til målet om reduserte CO2 utslipp. Nye Veier mener at dette er viktige samfunnsme­ssige gevinster som det må tas hensyn til i planleggin­g og gjennomfør­ing av nye E18 gjennom Bamble. Prosjektdi­rektør Nye Veier

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway