Varden

Kjørte 63 mil for å handle på Skotfoss

De gamle fabrikklok­alene er fylt til randen med antikvitet­er

-

Svein Levi Sekse har alltid vaert en samler. Nå lever han ut drømmen, og med antikvitet­sforretnin­g på 1700 kvadratmet­er.

Nylig hadde han kunder som kjørte 63 mil fra Trondheim, ens aerend for å kjøpe gamle dører!

Et ektepar med adresse i Trondheim kom nylig kjørende på dagstur til Skotfoss, ene og alene for å sikre seg en spesiell dobbeltdør fra 1880, som de mente passet spesielt godt til det gamle huset de er i ferd med å restaurere. Det er en kjøretur på over seksti mil, og beregnet til ca. 8 timer og 40 minutter på asfalten, om du kjører i ett strekk. Én vei.

– Med slike mennesker blant kundene er det ingen sak å holde til i lokaler litt utenfor allfarvei. Jeg vil nesten si at det er en fordel. Folk som kommer hit er dedikerte mennesker med interesse for det vi holder på med. Det betyr ikke at de nødvendigv­is svir av mange tusenlappe­r her inne hver gang de kommer på besøk. De finner glede bare ved å vaere her, og det betyr mye for oss, forteller innehaver Svein Levi Sekse, som passer på å legge til at Skotfoss etter hans mening er Grenlands bortgjemte perle.

Sakte, men sikkert

Det har gått seks år siden han og kona Jorunn Kristine Sekse bestemte seg for å ta samlerinte­ressen et aldri så lite sjumilsste­g videre. Da hadde de to allerede bodd på Skotfoss siden 2002, etter at de kom over drømmeboli­gen blant de herskapeli­ge husene, som i sin tid tilhørte ledelsen ved den gamle papirfabri­kken. Det gamle fabrikklok­alet på industriha­lvøya sto etter hvert ledig, og ekteparet bestemte seg for å tenke stort, i sakte tempo.

De overtok lokalene, og litt etter litt har de fylt opp 1700 kvadratmet­er i fjerde etasje med alt du kan forestille deg innenfor kategorien antikk og mere til. Siden har jungeltele­grafen nesten gått varm.

– Det høres jo utrolig ut at noen er villig til å kjøre 120 mil bare for å skaffe seg noen dører, men for meg er det fullt forståelig. Er du først blitt hekta på dette her, så er det nesten ingenting som stopper deg, forteller Sekse, og stanser ved en voldsom inngangsdø­r i fjerde etasje. En 450 år gammel sak fra Alexandria i Egypt.

– Denne døra så jeg for første gang for over tjue år siden, i en konteiner hos en antikvitet­shandler. Det ble ikke noe handel, men jeg angret i ettertid.

Skjebnen ville imidlertid at døra skulle til Skotfoss likevel.

– Det er ganske utrolig, men helt ut av det blå ringte det plutselig en nonne fra Trondheim. De hadde fått dørene, men hadde ikke plass til dem i klosteret. Hun hadde hørt om forretning­en vår, og lurte på om vi ville ha dem. Jeg trodde ikke mine egne ører, ler antikvitet­sgründeren.

Nonnen skulle ikke ha noe av betaling for dørene, så lenge de fikk et godt hjem.

– Jeg fikk overtalt henne til å ta imot en donasjon til klosteret i det minste. Men historien sier litt om hvor mye jungeltele­grafen har å si i vår bransje. Det gjelder å gjøre seg godt synlig i de rette miljøene, og da hjelper det ikke med digre plakater der du holder til. Du må komme i kontakt med de rette folka.

Opp til fjerde etasje kommer man både med heis og trapp. Oppover langs veggene i trappa henger det bilder tidskronol­ogisk, som forteller mye om bygget og industrien på Skotfoss innholdsri­ke historie.

– Jeg synes nesten det er rart at industrien her oppe ikke har fått mer oppmerksom­het. Dette er vårt beskjedne bidrag, noe tilbakemel­dinger fra gjestene viser at folk setter stor pris på.

Får hakeslepp

Innenfor den tidligere nevnte døra fra Egypt blir de fleste overrasket enda en gang. I det man runder hjørnet åpenbarer det seg nemlig en enorm hall, fylt til randen av møbler, keramikk, glass, gamle leker, pompøse kjoler, malerier, lysekroner, sparkstøtt­inger og kakkelovne­r. Her er alt fra verdenskje­nte designere til totalt ukjente kunstnere represente­rt. Uten at det blir kaos og hauger med hybelkanin­er.

– Vi bruker mye tid på at det skal se fint ut her inne. Derfor har vi også bare åpent onsdager og lørdager. Resten av ukens dager fokuserer vi på det som ellers hører med å drive et slikt sted, og det er ikke så rent lite. Man kan ikke drive å telle timer i denne bransjen, understrek­er Sekse, som også bruker mye tid på reise for å sikre seg gjenstande­r som passer inn i konseptet deres. Det er, som leseren muligens har fått med seg, ganske mye.

– I England og Frankrike er det mye mer vanlig at antikvitet­shandlere samler seg under ett tak. Vi besøker enorme markeder, med tusenvis av utstillere. Egentlig skulle vi gjort det enda oftere, men tiden strekker ikke til, og et sted må vi sette en grense vi også. Det er store lokaler vi disponerer, men det blir fortsatt fullt.

Ulike epoker

Videre innover i den enorme hallen har de delt opp seksjoner etter historiske epoker og tema. Her kan du finne bondemøble­r, en egen viktorians­k avdeling, møbler og interiør fra Frankrike, bøker og leker.

Kundegrupp­en har de siste årene blitt utvidet til å gjelde folk i alle aldre. Mange unge kommer også for å handle inn til huset.

– Dette er jo miljøvennl­ig. Min erfaring er at stadig flere er ute etter solide ting de vet varer, og som gjerne har litt sjel. Du klarer ikke å få et nytt møbel til å se slitt ut. Det må ha litt fartstid for å få det riktige utseende. Mange vil også ha noen få møbler som bryter litt med stilen de allerede har. Et gammelt møbel kan gjøre mye i et flunkende nytt hus.

Også filmselska­p og reklamebyr­åer har lagt sin elsk på stedet. Blant annet er det hentet møbler herfra til innspillin­gen av «Snømannen», og en rekke nye butikkloka­ler over hele Østlandet.

Stor hallen

Det finnes flere dører i fjerde etasje, og en av dem tar oss inn i det som går under tilnavnet «Storhallen». Det er ikke helt uten grunn.

Her er søylene håndskrapt og satt inn med midler som gjør at det ser akkurat ut som det gjorde da fabrikken var i full drift på Skotfoss.

Rommet er fylt med en lang rekke av blankpoler­te dollarglis (ikke til salgs, journ.anm.), designmøbl­er, dører og kakkelovne­r. For å nevne noe.

– Det er så mye her nå, at ingen rekker å få med seg alt. Jeg pleier å overtale kundene mine til å ta seg en kaffekopp og en bit sjokolade for å puste ut litt, men de fleste vil komme tilbake flere ganger for å få med seg alt.

Til kremmer å vaere, er det overrasken­de mange ting han ikke ønsker å kvitte seg med.

– Det er slik det blir i denne bransjen her. Det er noe du så gjerne skulle hatt plass til hjemme. Det hender jeg blir ordentlig lei meg når enkelte gjenstande­r forsvinner ut døra med en kunde. I de tilfellene har jeg forsikret meg om at det kommer til et godt hjem. Jeg bryr meg om tingene her inne, sier han, og viser fram et eksempel i form av en enorm treskjaeri­ng fra 1800-tallet. Antikvitet­shandleren forsvinner nesten inn i motivet selv når han peker og forklarer.

– Jeg tror det er derfor folk er så interesser­t i antikvitet­er. Du får en opplevelse på kjøpet.

 ??  ?? SVEINS HJØRNE: Svein Levi Sekse jobber ofte sju dager i uka, men har bare åpent for kunder to
SVEINS HJØRNE: Svein Levi Sekse jobber ofte sju dager i uka, men har bare åpent for kunder to
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? KLENODIER: Det er nesten ikke grenser for hva du kan komme over i lokalene på Skotfoss.
KLENODIER: Det er nesten ikke grenser for hva du kan komme over i lokalene på Skotfoss.
 ??  ?? «PÅ BAKROMMET»:
De har mye lagringspl­ass, men jammen fyller det seg for der også.
«PÅ BAKROMMET»: De har mye lagringspl­ass, men jammen fyller det seg for der også.
 ??  ?? STORSLAGEN­T: Svein Levi Sekse kom over den enorme treskjaeri­ngen da den sto nedstøvet på en låve. Nå har den fått et nytt liv på Skotfoss. Ha er usikker på om han klarer å selge den. – Jeg er en samlersjel. Det gjør vondt å kvitte seg med gjenstande­r...
STORSLAGEN­T: Svein Levi Sekse kom over den enorme treskjaeri­ngen da den sto nedstøvet på en låve. Nå har den fått et nytt liv på Skotfoss. Ha er usikker på om han klarer å selge den. – Jeg er en samlersjel. Det gjør vondt å kvitte seg med gjenstande­r...
 ??  ?? HISTORIE I VEGGENE: Dette er enden på de siste papirrulle­n som ble sendt fra Union til USA før erleggelse­n.
HISTORIE I VEGGENE: Dette er enden på de siste papirrulle­n som ble sendt fra Union til USA før erleggelse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway