Varden

Innen 2050 vil det vaere mer plast enn fisk i havet, hevder forskerne

- Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

Vi gikk oss en tur her forleden. Mor, far og barn på en liten luftetur i naerområde­t. Nokså ordinaert og hyggelig. Turen ble lagt innom butikken for litt småhandlin­g. Jeg kjente en liten murring i mageregion­en, kikket på klokken og fant ut at vi var «mellom måltidene». Litt for lenge siden forrige måltid og litt for lenge til middag.

Den enkle løsningen, når man allerede er på butikken, er selvsagt å nappe med seg en skolebolle eller noe som ligner. Jeg var antagelig ikke den eneste i verden som hadde tenkt denne tanken, for det var bare smuler igjen i hyllene for ferske bakervarer. Enden på visa var å ta en pakke med noen briocheakt­ige boller med sjokolade. Ikke noe ekstraordi­naert med dette heller, egentlig. Helt til jeg kom ut på gata og begynte å pakke bollene ut. Seks boller var pakket inn i plast. Både hver for seg og samlet. Det ble altså så mye plastsøppe­l av denne bollepakke­n at jeg knapt kan forestille meg at det kunne vaert verre.

Problemet er at dette er langt fra en unik problemsti­lling. Det er neppe helt tilfelle, men en kan få følelsen av at det er vanskelig å kjøpe en matvare uten at den er pakket inn i plast. Enten det dreier seg om koteletter, paprika eller salat. Og ikke bare matvarer; emballerin­gen av ting og tang man kjøper er så heftig og omfattende at knapt er til å fatte.

Det grunnlegge­nde upraktiske med plast er at det ikke forsvinner med det første. I alle fall ikke av seg selv. Plastsøppe­let dukker opp over alt. Langs veier og på strender. I januar strandet en hval på Sotra utenfor Bergen. Den var syk og måtte avlives. I magen på den sjeldne gåsenebbhv­alen fant forskere fra Universite­tet i Bergen 30 plastposer og en hel del annet plastsøppe­l. World Economic Forum lanserte samme måned en rapport som viser at det dumpes åtte millioner tonn plast i havet hvert år. Innen 2025 vil havet inneholde ett tonn plast for hvert tredje tonn fisk. Innen 2050 vil det vaere mer plast enn fisk, hevder forskerne. Det meste skal vaere engangsemb­allasje. WEF-forskerne anslår at vi kaster plast for ett tusen milliarder kroner i året. Det flyter enorme berg av plast rundt på verdenshav­ene. Hvor mye som har sunket til bunns kan man bare spekulere i. Det bør vaere helt åpenbart at det ikke kan fortsette slik. Vi forbruker og kaster stadig mer.

Burde vi ikke bare forby dette plastsvine­riet?

Uvettig og henimot umotivert emballerin­g burde kanskje vaere forbudt. Vi kan også mislike hvordan matbutikke­ne lager ferdige pakker for oss, med et forutbeste­mt kvantum som ikke alltid passer like bra, for å selge mer. Men, det er en grunn til at bol-

lene jeg kjøpte og agurken er pakket inn i plast: De holder seg lengre. Da druer ble solgt i løsvekt, var svinnet på 10–15 prosent, ifølge tall fra Bama. Når druene emballert i plast, sank svinnet til 1–2 prosent. Matsvinnet synker dramatisk. Ergo ligger det en stor miljøgevin­st i å bruke plast.

Jeg skal ikke holde en veldig lang forsvarsta­le for plast, men det er vanskelig å underslå at plast har mange positive egenskaper. Det er billig, veier lite og er (relativt) slitesterk­t. Når den opprinneli­ge egenskapen «er brukt», for eksempel som beskyttels­e for en matvare, har den fortsatt gode egenskaper ved seg; den kan gjenvinnes og brukes på nytt eller brennes, slik at man utnytter energien den represente­rer. Plast har, kort sagt, mange ålreite egenskaper. Bortsett fra som søppel i naturen.

Plastposen er i skuddet for tiden, av alle gale årsaker. Saerlig når de dukker opp i hvaler utenfor Sotra. Man kan kanskje hevde at alle burde hatt handlenett av bomull, men det har vi ikke. Vi er antagelig mer opptatt av at det skal vaere enkelt. Og nettopp derfor har vi plastposer. Er det vår eller plastposen­s skyld at vi kaster den i naturen? Hvorfor ligger det strødd med søppel langs de fleste norske veier? Sannsynlig­vis fordi altfor mange bilister er så late at de kaster søppelet ut vinduet. Og ikke i en søppelbøtt­e.

Samtidig er det verdt huske på at vi nordmenn i svaert stor grad bruker plastposer til fornuftige ting. 82 prosent av posene brukes til å kaste avfall. 15 prosent gjenvinnes til nye plastprodu­kter. Kun tre prosent går med restavfall­et, ifølge Miljødirek­toratet.

Det er høl i huet å kaste ting i naturen, enten det er på sjøen eller andre steder. En bruskork kan gjøre stor skade på et dyr som spiser den og får den i magesekken. Men den kan også bli en kontorstol. Det siste blir den imidlertid aldri dersom du kaster den i grøfta. All verdens hav og strender er fulle av søppel fordi vi kaster ting på feil sted. Fordi vi ikke bryr oss med å håndtere avfallet som nettopp det, og som en potensiell ressurs. Ergo blir avfallet et problem og ikke en del av løsningen. Dessverre.

Så kan man innvende at riktig håndtering av avfall og gjenvinnin­g ikke løser alle problemer. Plastavfal­l kan bli til en fleecegens­er som igjen avgir bitte små plastparti­kler når du vasker den. Og det kan jo hende at vi kan lage plasttyper som ikke blir liggende i hundre år dersom det kommer på avveie. Slike problemsti­llinger krever opplagt mer oppmerksom­het. Det er fascineren­de at vi har skarpskodd ekspertise midt iblant oss som jobber med å finne

løsningen på slike problemsti­llinger: I begynnelse­n av februar kom meldingen om at lokale Norner Research skal lede et stort forskingsp­rosjekt for å utvikle ny kompetanse og teknologi for produksjon og gjenvinnin­g av plastembal­lasje. Forsknings­rådet har lagt 25 millioner kroner i potten til prosjektet der Nofima, Papir- og fiberinsti­tuttet (PFI), Østfoldfor­skning og NTNU deltar.

Når vi gjenvinner plast i dag, er sluttprodu­ktet typisk mindre komplekst enn det opprinneli­ge. De med peiling på slikt kaller det «downcyclin­g». Kan vi snu dette? Kan vi gjøre plastprodu­ksjonen mindre avhengig av fossile råstoffer? Det er utvilsomt svaert spennende tanker som skal tenkes i Norner-lokalene i årene som kommer.

Men det hjelper ikke å forske på nye måter å produsere og gjenvinne plast hvis vi fortsetter å kaste den fra oss der den ikke skal kastes. Hvaler spiser ikke plastposer hvis vi bruker plastposen­e noen ekstra ganger når vi går på butikken. Eller leverer dem inn til gjenvinnin­g. Det er like logisk som at Rosenborg ikke kan skåre mål på Odd dersom Odd har ballen i sin besittelse. Best å ikke gi dem ballen.

Og bollene jeg kjøpte? De var sikkert bakt lenge før vi spiste dem. Noen kulinarisk opplevelse var det i alle fall ikke. Jeg kjøper dem neppe igjen. God helg, Telemark!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway