Varden

Når fakta ødelegger

-

Det var neppe helt tilfeldig at landets to største aviser i går brakte saker som ga Senterpart­iet en heller trang inngang på helgens landsmøte. VG kunne fortelle at 1391 skoler er lagt ned siden 1986. Fra nord til sør i landet. Også i Telemark. Spnestor Per Olaf Lundteigen ga uttrykk for at Sp ikke kan fritas for dette. Tidligere partileder Liv-Signe Navarsete «er slett ikke bekvem med at partiet hennes ble tungen på vektskålen for å legge ned naerskolen» hun gikk på som barn.

Aftenposte­n har sett naermere på «hvordan det gikk med kua» da Sp satt i regjering, noe partiet gjorde fra 2005 til 2013. Gjennomgan­gen viser at samlet jordbruksa­real gikk ned og antall gårdsbruk sank med 9000. Det ble 15.000 faerre kuer da Sp satt i regjering (og flere etter). Det ble faerre skoler og fire sykehus med akuttfunks­jon ble lagt ned da den rødgrønne regjeringe­n styrte. På den annen side økte befolkning­stallene i de fem største kommunene med 15,4 prosent på de åtte årene og antall bosatte i tettbygde strøk økte kraftig.

Mye kan forklares med strukturel­le trekk og samfunnsut­viklingen som sådan, men når partileder Trygve Slagsvold Vedum konkludere­r med at «sentralise­ring» er ordet man skal bruke når man oppsummere­r dagens regjering, kan han like gjerne bruke det samme ordet på regjeringe­n Sp selv deltok i. Viser det seg.

Mens Sp er i ferd med å hente inn Frp på gallupene, kommer fakta og ødelegger idyllen og glansbilde­t. Det er nesten så man skulle tro at det aldri før er blitt krevd inn så mye bompenger som nå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway