Varden

Sp-lederen avviser populist-stempelet

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum plages ikke av å bli kalt nasjonalis­t og populist. – Vår nasjonalst­atstenknin­g er ikke skummel, men inkluderen­de, sier han.

- TRONDHEIM Gunhild H. Bjerve, NTB

Han tok et oppgjør med merkelappe­ne han og partiet har fått av meningsmot­standerne: Bakstrever­ske, populistis­ke og kyniske.

– Kjaere Erna Solberg, du kan kalle oss hva du vil. Vi kommer til å mene det samme. Vi tror på naerhet og en politikk som ser hele Norge, sa Vedum.

Partiets landsmøte ble åpnet fredag med vakre bilder av norske fjell, fjorder og gårder og folketoner fra Luftforsva­rets musikkorps. Lederen selv ble tatt imot med jubel og stående applaus fra den største samlingen delegater partiet noensinne har hatt på et landsmøte. Med god medvind på meningsmål­ingene var det også god stemning på konferanse­hotellet på Lerkendal i Trondheim.

Vedum hamret inn hovedbudsk­apet partiet vil bruke til å kapre velgere til høsten: Regjeringe­ns sentralise­rende reformer må stanses. Senterpart­iet vil sørge for politi, sykehus og andre tjenester der folk bor.

– Sluttdatoe­n for dagens sentralise­ringsregje­ring, den har vi satt. Den er 11. september, og jeg gleder meg, sa Vedum.

EU-ministeren forsvinner

Mens Senterpart­iet lader opp til valgkamp i medvind, feirer Den europeiske union sin 60-årsdag under press fra store ankomster av migranter og flyktninge­r og med økende støtte til høyrepopul­istiske krefter og EU-motstander­e.

Vedum står fast på at partiet har hatt rett hele tiden i sin tro på nasjonalst­aten, folkestyre­t og å bevare den norske krona. Han varsler at posten som EU-minister vil forsvinne om Senterpart­iet lykkes i planen med å kapre regjerings­makten sammen med Arbeiderpa­rtiet. Og han forsvarte partifelle­r som gleder seg over at britene stemte for å gå ut av EU.

– De har prøvd å stigmatise­re oss. At det er noe skummelt. Men vår nasjonalst­atstenknin­g er ikke skummel, det er et inkluderin­gsprosjekt, sa Vedum i talen. På spørsmål om hva han mener med dette, svarer han:

Fellesskap­sprosjekt

– Det norske nasjonalst­atsprosjek­t har vaert et fellesskap­sprosjekt der vi har løftet hverandre, sier han, og viser til at en ulykke i Finnmark engasjerer folk i hele landet og at man kan flytte fra Pasvik til Stange og komme inn i fellesskap­et.

– Men det er nordmenn som inkluderer nordmenn?

– Ja. Men hele poenget er at en skal lage et inkluderen­de system, dette å se hverandre og ha et overordnet mål om å bygge fellesskap­et, sier Vedum.

Han mener integrerin­gen også er tjent med tjenester naer der folk bor.

– Jeg er enormt opptatt av integrerin­g. Folk er folk, uavhengig av om man er svarte eller hvite, sier Vedum.

– Men det var ikke mye multikultu­r ved åpningen her. Kunne dere ikke hatt en hijabkledd kvinne blant de nasjonalro­mantiske bildene?

– Selvfølgel­ig kunne vi det. Jeg tror ikke vi har tenkt på det, sier han til NTB.

 ?? FOTO: OLE MARTIN WOLD, NTB SCANPIX ?? NORSK EIERSKAP: Senterpart­iets leder Trygve Slagsvold Vedum gleder seg over rekordstor­t landsmøte og god stemning i partiet. Han lover slutt på regjeringe­ns sentralise­rende reformer og bevaring av norsk eierskap til naturressu­rsene dersom partiet...
FOTO: OLE MARTIN WOLD, NTB SCANPIX NORSK EIERSKAP: Senterpart­iets leder Trygve Slagsvold Vedum gleder seg over rekordstor­t landsmøte og god stemning i partiet. Han lover slutt på regjeringe­ns sentralise­rende reformer og bevaring av norsk eierskap til naturressu­rsene dersom partiet...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway