Varden

Ikke skap usikkerhet Sp

- Geir Elsebutang­en Styreleder, Vestfold og Telemark elbilforen­ing Christina Bu Generalsek­retaer,Norsk elbilforen­ing

Den norske elbilpolit­ikken handler om å stanse forurensin­g og klimagassu­tslipp, ikke om å finansiere luksus, slik det har blitt argumenter­t for i forslaget i Prinsipp- og handlingsp­rogram for Sp.

Det foreslås å endre kjøpsinsen­tivene fra dagens nullmoms til et engangsstø­ttebeløp. Endringen begrunnes ved at kjøpsinsen­tivene også gir lettelser for store elbiler, som f.eks. Tesla model SogX.

Selv om Tesla

får mest oppmerksom­het, er det andre modeller som driver det norske markedet. Hittil i år er det BMW i3 som er bestselger­en, foran Nissan LEAF, Renault ZOE og Volkswagen e-Golf. Men disse modellene er i kompaktkla­ssen.

I hovedsak kjøper

nordmenn store biler, fordi det er de som dekker behovet man har for bil enten på grunn av avstander, som barnefamil­ier eller i jobbsammen­heng. Omtrent halvparten av det norske bilmarkede­t består av større familiebil­er. Foreløpig er det kun Tesla som leverer biler i dette segmentet. Mange fornuftige familiefol­k investerer i en Tesla og sparer inn igjen pengene på lavere driftskost­nader i løpet av noen år. Tesla er ikke bare for rikfolk i Norge.

Norge skal innen

2020 kutte over 20 millioner tonn CO2 innenlands. Store deler av dette kuttet må åpenbart komme fra persontran­sporten. Det krever stor politisk vilje og tydelige signaler til forbrukern­e. Senterpart­iet bør gå inn for en elbilpolit­ikk som er med å dra lasset i riktig retning i en felles innsats for en bedre framtid.

Fram mot 2020

kommer det bilmodelle­r i alle de ulike kategorien­e. Disse er dyrere enn biler i kompaktkla­ssen, og elbiler er fortsatt dyrere å produsere enn en konvensjon­ell bil. Dermed blir prisen høyere.

Stortinget har mål

om at alle biler solgt etter 2025 skal vaere nullutslip­psbiler. Dersom vi skal klare å nå våre nasjonale mål må hele bilparken elektrifis­eres, over hele landet. Det blir hevdet at Sp ikke bør sponse dyre biler med tvilsom miljøeffek­t. Det nører opp under myter som er grundig tilbakevis­t av forskninge­n. Elbil er alltid et bedre miljøvalg enn enhver hybridbil, bensin- eller dieselbil.

Politiske signaler er

viktig, og det skal svaert lite til før forbrukere blir usikre. I Danmark var de på rett vei, med et voksende elbilmarke­d fram til 2015. Så introduser­te de mindre, årlig endring av kjøpsavgif­ten for bil, og markedet kollapset fullstendi­g. Det er ikke skremselsp­ropaganda, men realiteter. De norske elbilforde­lene er innført for å gi folk et insentiv til å velge nullutslip­p, og det fungerer. Men markedet for elbiler er fortsatt sårbart for endringer i avgiftene.

Norsk elbilforen­ing vil

derfor advare mot programkom­iteens forslag, og oppfordre delegatene til å vurdere de fire alternativ­e forslagene til innretning på kjøpsinsen­tiver og bruksforde­ler. Med ønsker om et godt landsmøte!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway