Varden

Theodor (8) er en av 40.000 med epilepsi

Signe Helene Sommerro måtte gjenoppliv­e sønnen to ganger da han fikk sitt første epileptisk­e anfall. Han er en av 40.000 med diagnosen i Norge.

- Tekst og foto: Lise Valbø Rønningen

Jeg satt på kjøkkenet og leste avisa mens Theodor og en kamerat spilte brettspill inne i stua. Plutselig hørte jeg taktfast dunking mens kameraten ropte på Theodor. Da jeg kom inn i stua så jeg at Theodor hadde fått et krampeanfa­ll og var helt borte. Jeg fikk loset kameraten hans ut mens jeg ringte AMK og fikk hjelp over telefonen, forteller Signe Helene Sommerro.

Hun sitter ved siden av Marius Formoe og forteller om dagen for to år siden som hun aldri kommer til å glemme. Da fikk yngstesønn­en Theodor sitt første epilepsian­fall. Det var et såkalt generalise­rt, toniske-klonisk anfall (GTK-anfall).

– Theodor ble helt blå i ansiktet. Jeg måtte gjenoppliv­e ham to ganger før ambulansen kom. Det var en helt forferdeli­g opplevelse, forteller Signe Helene.

Er det en mann som forstår hva Sommerro snakker om når hun forteller om sønnens epilepsi, så er det utvilsomt Marius. Da han var seks år fikk han selv diagnosen epilepsi. Det er første gangen de to sørlending­ene, begge kommer opprinneli­g fra Kristiansa­nd, møtes i virkelighe­ten, men de har hatt utallige samtaler via Facebook tidligere.

– Marius har vaert en fantastisk støtte og har svart på mine utallige spørsmål om epilepsi. Han er jordnaer og har brukt mye tid på å svare, sier Signe Helene.

Frisk etter operasjon

– Jeg hadde sannsynlig­vis sykdommen fra jeg var fire år. Foreldrene mine og dagmammaen min har fortalt at jeg i perioder blant annet kunne bli sittende helt stille og fikle med hendene mine. Det viste seg å vaere en form for epileptisk anfall. Veldig mange forbinder epilepsi med krampeanfa­ll, men det represente­rer mindretall­et og er bare en av flere former for anfall, forteller han.

Marius opererte vekk fire centimeter av venstre tinninglap­p da han var 14 år i 1996. Da ble han kvitt sykdommen for godt. Det kunne han gjør fordi sykdommen var lokalisert der den var.

– Jeg fikk beskjed om at det var 70 prosent sjanse for at jeg ble helt frisk, 90 prosent sjanse for at jeg ble bedre og 10 prosent sjanse for ingen endring. Jeg ble heldigvis helt frisk og fikk ingen alvorlige ettervirkn­inger. Jeg lever et helt vanlig liv. Det opereres årlig 30–40 på den samme måten i Norge, forteller småbarnspa­ppaen, som er gift og har to små barn hjemme i Oslo.

Han har jobbet innen media i flere år, men videreutda­nner seg nå til laerer. Marius bruker mye tid og engasjemen­t på å reise rundt og holde foredraget «Fra kraftig epilepsi til frisk via operasjon». I foredraget forteller han sin personlige historie om hvordan det var å vokse opp med epilepsi. Han skriver også bok sammen med overlege og fagansvarl­ig ved Spesialsyk­ehuset for epilepsi, Karl Otto Nakken. Onsdag var Formoe i Skien for å holde to foredrag. Målet hans er større åpenhet rundt sykdommen, som rammer 40.000 mennesker i Norge og 70 millioner på verdensbas­is.

Mange varianter

– Jeg ønsker at fellesskap­et skal får større kunnskap om epilepsi. Det er mange former for epilepsi som arter seg på ulike måter, avhengig av hvor i hjernen den sitter. Hvert tilfelle er unikt, avhengig av hvor i hjernen den sitter. Det gjør at det kan vaere vanskelig for skolen å følge opp hvert enkelt barn med epilepsi.

Vi ser at mange sliter med konsentras­jon, hukommelse og sosiale utfordring­er i tillegg til at de er syke. Sterke medisiner gir ofte også alvorlige bivirkning­er og kognitive utfordring­er. Jeg vil ikke ta noen i skolen, men veldig mange som jobber med barn og ungdom har liten kunnskap om epilepsi, sier Marius.

Myteomspun­net

Jeg gikk helt i krisemodus. Det første året kan ikke beskrives med ord. Signe Helene Somerro

Selv ble han aldri mobbet eller plaget i barndommen fordi han hadde epilepsi, men han hadde likevel sine utfordring­er knyttet til skoletida i Kristiansa­nd.

– Jeg var borte fra skolen i halvannet år og gikk glipp av mye undervisni­ng. Jeg fikk ikke ekstraunde­rvisning i matte og engelsk, men var heldig og kunne betale for det selv. Jeg fikk høre at jeg lå spesielt langt etter i matte da jeg kom tilbake etter operasjone­n, men nå utdanner jeg meg til mattelaere­r, smiler han.

Han er opptatt av å bryte ned mytene rundt epilepsi.

– Det er en myteomspun­net sykdom. Fram til 1994 var det faktisk restriksjo­ner på om man kunne gifte seg med noen med epilepsi. Usannheter er i dag en av hovedårsak­ene til at mange med epilepsi blir holdt utenfor arbeidsliv­et og får utfordring­er i skolen og sosialt, sier han.

En av fanesakene til Marius er at mennesker med epilepsi skal få oppleve mestringsf­ølelse og god livskvalit­et.

– For meg var epilepsien bare en liten del av meg. Jeg spilte fotball og i band og levde et normalt liv ellers. Jeg mener det er ekstra viktig at barn og unge med epilepsi opplever mestring på noen arenaer i livet sitt. Det gir selvtillit og livskvalit­et, sier Marius.

Borte i 15 minutter

nye anfall.

– Han er som andre barn, men blir fortere sliten og sliter mer med konsentras­jonen. Går ting for fort fram på skolen, så kan det bli mye for han og han er utslitt på ettermidda­gen. Men jeg forstår godt at det kan vaere vanskelig for laereren å ta hensyn til alle elever med spesielle behov i en hektisk hverdag, sier Signe Helene, som selv jobber som laerer på en barneskole.

Frihetsføl­else

Det har foreløpig ikke vaert aktuelt å utrede Theodor for samme type operasjon som Marius har tatt. Han ble erklaert frisk to år etter operasjone­n.

– Jeg hadde et anfall rett etter operasjone­n, som er vanlig. Etter det har jeg ikke hatt noen anfall og er frisk, sier han.

Marius husker sommeren da han ble erklaert frisk med stor glede.

– Jeg kommer aldri til å glemme den følelsen av frihet jeg hadde den sommeren. Jeg dro på Quartfesti­valen og var ute sammen med venner uten å måtte tenke på anfall, medisiner og bivirkning­er. Det var en helt fantastisk følelse, og det er også mye av grunnen til at jeg holder dette foredraget. Jeg vil at andre barn og unge skal få oppleve noe av den samme friheten og livskvalit­eten. Alle kan ikke opereres, men jeg tror større åpenhet og kunnskap rundt sykdommen vil gjøre at flere med epilepsi kan bevege seg friere, sier han. Det er gått to år siden Theodor som seksåring fikk et langvarig anfall. .

– Det var selvsagt veldig skremmende. Vi ble sendt til Spesialsyk­ehuset for epilepsi i Baerum og fikk god oppfølging. Da vi var der fikk han et fokalt anfall som varte i 15 minutter. Du rekker å tenke veldig mye i løpet av et kvarter, men vi var heldigvis omgitt av spesialsyk­epleiere hele tiden som pratet oss gjennom anfallet. Etter dette var det ikke lenger noen tvil om at det var epilepsi han hadde, sier Signe Helene.

Det første året var det vanskelig for Signe Helene å la gutten vaere alene.

– Jeg gikk helt i krisemodus. Det første året kan ikke beskrives med ord. Vi holdt han hardt i tøylene den første tiden og var sammen med han overalt, sier hun.

Marius forstår godt at foreldrene blir redde for at noe skal skje med barna når de er ute alene.

– De har vanskelig for å gi slipp på kontrollen. Noen graver seg helt ned. Jeg forstår at de blir engstelige, men det er også en av grunnene til at jeg holder foredrag og vil ha mer åpenhet rundt epilepsi. Jeg tror mer kunnskap om sykdommen ute i samfunnet vil gjøre det enklere for dem som er syke, sier han.

Mange epilepsira­mmede får anfallskon­troll med medisiner.

– Rundt 70 prosent av rammede oppnår anfallskon­troll med medisiner. Det finnes også en rekke andre behandling­smetoder som blant annet Ketogen diett, og å unngå anfallstri­ggere, sier Marius.

Riktig balanse mellom aktivitet og hvile er viktig for at ikke Theodor skal få

Sekk med medisiner

Nå går Theodor i 3. klasse og får vaere ute alene sammen med venner. Tidligere hadde han alltid med seg sekk med medisiner og telefon når han dro ut

– Foreldrene til bestekompi­sen hans har fortalt sønnen sin hva han skal gjøre hvis Theodor får et anfall. Foreldrene til de andre vennene er også informert om hva som kan skje. Theodor elsker å klatre og å vaere i bevegelse, og det er minimal sjanse for at anfallene kommer når han er i aktivitet. Det er mer sannsynlig at de kommer når han kommer inn og setter seg ned, men medisinene holder han fri for anfall. Han må få vaere gutt og få gjøre sine ting, sier hun.

Marius kjenner godt til at mange foreldre sliter med å gi slipp på kontrollen når barna har epilepsi.

– Jeg forstår følelsen, men det er en utfordring for mange at de må ha med foreldrene på slep hele tida. Det er ikke like kult når du er i tenårene. Jeg klarte heldigvis å kjenne selv at et anfall var på vei og fikk sagt fra i tide. Vennene mine løp som noen piska skinn for å hjelpe meg, sier han med et smil.

 ??  ?? MØTTES I SKIEN: Signe Helene Sommerro og Marius Formoe møttes i Skien tidligere denne uken, da han var her for å holde foredrag.
MØTTES I SKIEN: Signe Helene Sommerro og Marius Formoe møttes i Skien tidligere denne uken, da han var her for å holde foredrag.
 ??  ?? FIKK EPILEPSI SOM 6-ÅRING: Theodor sammen med mamma Signe Helene Sommerro. Han fikk epilepsi for to år siden, da han var 6 år.
FIKK EPILEPSI SOM 6-ÅRING: Theodor sammen med mamma Signe Helene Sommerro. Han fikk epilepsi for to år siden, da han var 6 år.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? BALANSEGAN­G: Riktig balanse mellom aktivitet og hvile er viktig når man har epilepsi, sier Signe Helene Sommerro, mamma til Theodor.
FOTO: PRIVAT BALANSEGAN­G: Riktig balanse mellom aktivitet og hvile er viktig når man har epilepsi, sier Signe Helene Sommerro, mamma til Theodor.
 ??  ?? TIL STOR HJELP: – Marius har vaert en stor støtte og har svart på alle mine spørsmål, forteller foredraget «Fra kraftig epilepsi til frisk via operasjon».
TIL STOR HJELP: – Marius har vaert en stor støtte og har svart på alle mine spørsmål, forteller foredraget «Fra kraftig epilepsi til frisk via operasjon».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway