Varden

Kåre gjorde hytteutb ygging til levebrød

Kåre Karlberg (57) forlot en sikker jobb for å få en bit av hytte-eventyret i Tuddal.

- Tekst og foto: Knut Heggenes

HKåre Karlberg (57) er en av flere grunneiere i øvre Telemark som har skapt sin egen arbeidspla­ss basert på salg av hyttetomte­r. På Måsafjell mellom Tuddal og Bondal har Karlberg nå et felt på snaut 100 tomter under utvikling. Det gir arbeid til både han og sønnen Bjørn.

Sammen med kona Åse, grep Karlberg sjansen da den lille gården Øygarden kom på salg i 2000. I 2005 fikk de kjøpt til gårdene Lie og Grasåsen. Dette åpnet muligheten for en nytt levebrød. Nå er Karlberg blitt en av de største utbyggerne i Tuddal.

Godt å vaere sin egen herre

På Måsafjell kommer det lett snøvaer fra nord og solglimt fra sør. Karlberg er i farta i det lette snødrevet. Det er både brøyting, løypekjøri­ng og planleggin­g av vann og avløp til ei kommende hytte på gang.

– Det er nok å holde på med her, ja. Jeg slår ikke av telefonen om det er fredag kveld. Service er et nøkkelord når du skal drive som hytteutvik­ler. Det er ingen åtte til fire-jobb. Det er en livsstil.

Karlberg fisker fram glasset med pulverkaff­e i anleggsbra­kka. På veggen henger regulering­splanen for området. Det er her i brakka han overbevise­r byfolk om at Måsafjell er et bra alternativ.

– Hvorfor satset du på dette livet når du hadde hus og en god jobb hos brilleprod­usenten Rodenstock på Kongsberg? – Det er godt å vaere sin egen herre. Karlberg smiler lurt. – Nei, litt alvorlig så fristet det å komme tilbake til hjembygda. Hytteutvik­ling er en av ganske få muligheter for å skape seg sin egen arbeidspla­ss. Vi fant ut at det var verdt et forsøk. Det var en lang planleggin­gsprosess, men for tre år siden kunne vi endelig gå i gang på Måsafjell på eggen mellom Tuddal og Bondal. Fikstjønn-feltet ned i lia åpnet vi litt tidligere. Til nå er 28 tomter solgt. Målet er å selge fem-seks tomter i året. Da har vi mer enn nok arbeid med vei, vann og avløp, i tillegg til grunnarbei­det på tomtene.

Full rulle hele sommeren

Karlberg har organisert utbygginge­n slik at han som grunneier selger tomtene, og han står ansvarlig for grunnarbei­dene gjennom BK Anleggsser­vice AS. I utviklings­selskapet – Måsafjell Utvikling AS – har han med seg samarbeids­partnere med ulike hyttekonse­pter. Karlbergs selskaper hadde 6,4 millioner kroner i omsetning i 2015 og en drøy million i driftsresu­ltat.

– Dette er måten å gjøre det på for at det skal bli et par arbeidspla­sser. For oss er det full rulle hele sommeren med graving og grunnarbei­der. Det passer meg bra. Jeg startet jo arbeidsliv­et på anlegg. Jobbet i Asker før det ble mange år hos Rodenstock, forteller Karlberg.

Kjøpere fra hele Østlandet

– Hvem er det som trekkes til Tuddal?

– Det er folk som vil ha seg hytte fra hele det sentrale Østlandet. – Hva er de ute etter? – Det er naturen og gode skimulighe­ter som trekker hyttekjøpe­re hit. De fleste ønsker seg ei hytte på 80–100 kvadratmet­er – lafte eller reisverk med innlagt vann, kloakk og fiber. Da snakker vi om to-tre millioner kroner. Noen få velger å bygge større hytter, men trenden er nok at de fleste velger noe mindre løsninger enn for en del år siden. Og over 90 prosent vil ha nøkkelferd­ige løsninger.

– Men du, er det ikke stengte skiløyper her oppe?

– Den løypekrang­elen har fått et omfang som ikke står i stil med problemati­kken. Det er snakk om noen få kilometer av et samlet løypenett på rundt 120 kilometer i Tuddal og Bondal. Nå er det blitt enighet om en midlertidi­g løsning. Jeg regner med at den kommende sti- og løypeplane­n kan bidra til en permanent løsning, kommentere­r Karlberg avvaepnend­e.

Det skjer ikke i min tid

– Hva tenker du om framtida? Vil du i gang med nye felt etter Måsafjell?

– Det er muligheter på eiendommen­e til å utvikle nye felt. Foreløpig har jeg mer enn nok med Måsafjell. En gradvis utbygging vil gjøre at vi har arbeid i mange år framover. Det skjer nok ikke i min tid at det åpnes flere felt på eiendommen, men kan hende det blir det aktuelt i neste generasjon.

 ??  ?? I FARTA PÅ MÅSAFJELL: Hytteutvik­ling er blitt et levebrød for Kåre Karlberg. Tuddølinge­n som
I FARTA PÅ MÅSAFJELL: Hytteutvik­ling er blitt et levebrød for Kåre Karlberg. Tuddølinge­n som

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway