Varden

Klima-tiltak til liten nytte

- Finn Eltorn

Det er ikke noe problem å lande på månen. Det er det flere som har gjort. Og det er lenge siden, med langt mer primitive fartøy enn det vi har i dag.

Mlite av. Diesel fra tømmerstok­ken er det ingen som har fått dreis på enda.

For over 10 år siden ble ideen om «hydrogenve­ien» lansert. Det skulle etableres fyllestasj­oner for hydrogen langs hele E18 fra Oslo til Stavanger. På Herøya i Porsgrunn er det en hydrogenfy­llestasjon. Ikke mye trafikk der. Den ligger kanskje litt usentralt i forhold til E18? I tillegg var de bilene i Porsgrunn som ble konvertert til hydrogendr­ift ingen suksess. «Eksosen» (vannet) frøs til is om vinteren. Bråstopp!

Å promotere en global slukkelyse­t kampanje er litt gøy, for å se at hele byer kan bli mørklagt. Her i landet med over 6 måneder vinter flere steder er det et latterlig prosjekt. Vi må ha varme i husene og lys bidrar mye til det. Av tilført energi til en lampe går kun noen få prosent til lys. Det meste blir varme. Den trenger vi her opp i nord. Slukke lyset er et blindspor. en det er ikke blitt noen turistindu­stri ut av det. Jens’ «månelandin­g» på Mongstad har det heller ikke blitt noen industri ut av. På tross av alle milliarden­e skattepeng­er som ble ødet på prosjektet. Utvinne CO2 fra luften kan alle gjøre hjemme på kjøkkenben­ken, men industri? Nei, dit er det et langt skritt.

Når vi skal satse milliarder på miljøprosj­ekter er det viktig å forvisse seg om at de er gjennomfør­ebare og ikke minst baerekraft­ige. Vedtak i Stortinget bør ikke vaere basert kun på dårlig venstrehån­dsarbeid og ønsketenkn­ing.

Gardermoen hadde en øking i trafikken på 4,5 prosent i fjor. Var det takket vaere flyseteavg­iften til Venstre med nedleggels­en av Rygge? 1.000 arbeidspla­sser gikk tapt på Rygge, og Avinor vil bygge en tredje rullebane på Gardermoen. Kunne Rygge vaert benyttet?

Å få biodrivsto­ff ut av en tømmerstok­k er heller ikke vanskelig. Det har vaert gjort ved cellulosef­abrikkene i alle år. Etanol er et biprodukt. Mye går til Vinmonopol­et til hygge og nytte. Men drivstoff til bil har det blitt MILJØ:

 ?? FOTO: FINN ELTORN ?? LITE VELLYKKET: Hydrogenst­asjonen på Herøya har så langt ikke vaert noen suksess.
FOTO: FINN ELTORN LITE VELLYKKET: Hydrogenst­asjonen på Herøya har så langt ikke vaert noen suksess.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway