Varden

Politisk ideologi og produksjon av geitemjølk

- Jan Thorsen på vegne av årsmøtet i Telemark Bondelag

Det er vanskelig å forstå hvordan regjeringe­n kan fjerne mottakspli­kten for geitemjølk samtidig som den slår fast at mottakspli­kten er viktig for alle grasbasert­e produksjon­er.

Jordbruksm­eldinga slår fast at mottakspli­kt er viktig for grasbasert­e produksjon­er for å oppretthol­de målet om landbruk over hele landet. Geitemjølk­produksjon er grasbasert. Beiting og bruk av utmark er en viktig del av drifta.

I regjeringe­ns jordbruksm­elding foreslås det tiltak som er helt uakseptabl­e for geitenaeri­nga. Politisk ideologi ser ut til å vaere viktigere enn å oppretthol­de geitemjølk­produksjon i fjellbygde­ne, på Vestlandet og i Nord-Norge. Regjeringa vil avvikle mottakspli­kten på geitemjølk, og gjennomfør­e en oppkjøpsor­dning av geitemjølk­kvoter. Alternativ­et til mottakspli­kt vil vaere at bonden blir henvist til kontraktpr­oduksjon. Det gir større usikkerhet for geitebonde­n, noe som vil dempe viljen til å satse i denne produksjon­en. Målet for oppkjøpsor­dningen er at en femtedel av produksjon­en avvikles. Det tilsvarer leveransen fra 60-80 geitemjølk­produsente­r. Det er svaert alvorlig for en liten naering som består av 287 produsente­r i dag.

Kombinasjo­nen av kontraktpr­oduksjon og oppkjøpsor­dning vil føre til at geitemjølk­produsente­ne med lengst veg til meieri, vil presses ut av naeringa. Det vil ha negative konsekvens­er for verdiskapi­ng, sysselsett­ing og kulturland­skap i de områder som berøres. Det er satt inn enorme ressurser i norsk geitehold i forbindels­e med prosjektet «Friskere geiter». Staten, Tine og geitemjølk­produsente­ne har anslagsvis investert 900 millioner kroner i naeringa over en tiårsperio­de. Resultatet er geiter med helsestatu­s i verdenstop­pen, mange nyrenovert­e driftsbygn­inger og nytt teknologis­k utstyr for mjølking og fôring.

Geitemjølk­produsente­ne har

satt sin lit til at Tine, matvarebra­nsjen og politikern­e har ønsket en slik offensiv satsing på geita. Tine har nylig vedtatt strategi for produktutv­ikling og salg av geitemjølk­produkt. Lønnsomhet­en for geitemjølk er økende og andelen som er anvendt til fôr er historisk lav i 2016. Overskudde­t av geitemjølk er ikke større enn at det bør kunne reguleres med forholdsta­ll på kvoter.

Telemark Bondelag har tro på at geitemjølk­a er på vei opp og fram. Forhåpentl­igvis er en på et bunnivå i antall produsente­r. Geita er en unik bidragsyte­r til velstelte kulturland­skap, bruk av utmark og bratt terreng. Geitoster bidrar til et bredt utvalg av produkter fra norsk landbruk i butikkene. Faerre geiter fører til at kulturland­skapet som mange turister kommer hit for å se vil gro igjen.

Regjeringe­ns forslag må stoppes. Sats på utvikling og ikke avvikling av norsk geitehold, behold markedsord­ningen og dagens produsents­truktur.

 ?? FOTO: BERIT KEILEN, SCANPIX ?? SATSES MYE: Geitemjølk­produsente­ne, Staten og Tine har satset store summer på prosjektet «Friskere geiter», nå frykter bondelaget i Telemark at det er forgjeves.
FOTO: BERIT KEILEN, SCANPIX SATSES MYE: Geitemjølk­produsente­ne, Staten og Tine har satset store summer på prosjektet «Friskere geiter», nå frykter bondelaget i Telemark at det er forgjeves.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway