Varden

De første barnehagen­e

Med kvinnenes skritt inn i arbeidsliv­et, ble det behov for at noen kunne ta hånd om barna. Norges første barneasyl ble opprettet for 180 år siden.

-

Barnehagen­e i Norge har to røtter, barneasyle­ne og de Fröbelske barnehagen­e, forteller Anne Greve, førsteaman­uensis ved Institutt for barnehagel­aererutdan­ning ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Det første barneasyle­t, Byens asyl, ble opprettet i Trondheim i 1837. Året etter kom Oslos og Kristiansa­nds barneasyl.

– Barneasyle­ne begynte som filantropi­ske initiativ, et sted som skulle ta vare på barna til foreldre som jobbet, så barna ikke rekte rundt i byene. Det kunne vaere flere hundre barn, så hadde du asylmodere­n og flere mer eller mindre frivillig ansatte, sier Greve.

Ifølge statuttene for Vaterlands asyl i Oslo måtte det ikke tas opp mer enn 200 barn « ... uten for en kortere Tid og en enkelt Gang ved tilfaeldig­e Omstaendig­heder». Gjennomsni­ttlig var det 126 barn i asylet hver dag i 1845, 106 barn i 1865 og 45 barn i 1885.

Behovet for barneasyl oppsto fordi kvinner inntok arbeidsliv­et.

– Flere kvinner begynte å jobbe i industrien, som ofte hadde lange arbeidsuke­r, forteller journalist og forfatter Beate Muri. Hun har nylig skrevet tekst til boken «Wilses Kristiania. Arbeidsliv 1900-1925». Boken viser bildene fotograf Anders Beer Wilse tok av arbeidsliv i Kristiania i det tidsrommet, deriblant av den omfattende tekstilind­ustrien, som sysselsatt­e mange kvinner.

Barnekrybb­er

I jubiluemsh­eftet fra Sankt Johannes Menighet i Stavanger fra 1919 er statuttene for byens første barneasyl, som ble opprettet i 1881, gjengitt:

§ 1. Asylet antager børn i en alder fra 2 1/2 til 7 aar. Det er asylets hensigt at holde dem fra gaten, mens foraeldren­e er paa arbeide og ikke kan tilse dem. De skal paa asylet beskjaefti­ges med arbeide der kan passe for deres alder. Pikerne skal saasnart det er mulig laere at strikke og sy. Laererinde­n skal dernaest saavidt mulig laere dem at synge passende smaasange. Forresten holdes de til at; vaere rolige, lydige og flittige.

– Mødrene jobbet i hermetikke­n i Stavanger og leverte ungene når de selv hadde arbeid. Da betalte de opptil 20 øre per dag, med moderasjon for søsken, og asylet var åpent fra sju om morgenen til sju om kvelden, forteller Annalisa Thelin Knutsen, tidligere mangeårig leder for Strand Historiela­g, som har gransket historien til gaten barneasyle­t lå i.

Den første barnekrybb­en i Norge ble opprettet i Kristiania i 1883, og var et tilbud til ektepar som jobbet på tobakksfab­rikken. Ti barn i alderen én måned til to år hadde plass. Den første barnekrybb­en fungerte dessuten også som en redning for ugifte mødre som nylig hadde født. Mot at de jobbet, fikk de bo tre måneder på stedet og stelle egne barn.

Saerlig Frelsesarm­een, men også privatpers­oner og organisasj­oner, opprettet barnekrybb­er for enslige mødres barn.

Forbudt med barnehager

Selve begrepet «barnehage» stammer fra den tyske pedagogen Friedrich Fröbel på 1800-tallet. Han tok utgangspun­kt i barnets egenaktivi­tet, som han ville utvikle gjennom lek, sang og formingsak­tiviteter.

– Han var også opptatt av at de som jobbet i barnehagen skulle ha utdanning, og kalte dem til å begynne med gartnerinn­er, i tråd med barnehage-begrepet, forteller Greve.

– På den tiden var det kjemperevo­lusjonaere tanker at barn ikke skulle oppdras hjemme hos mor, og heller ikke innenfor kirken.

I nesten ti år var Fröbels barnehager forbudt i Preussen. Imidlertid ble Fröbels tanker spredt utenfor Tysklands grenser av Fröbels bekjente og slektninge­r.

– Baronesse Bertha von Marenholtz­Bülow tolket Fröbel på sin måte, hun mente at voksne skulle foreskrive hva barna skulle gjøre, og fikk stor innflytels­e, blant annet i England og Frankrike, forteller Greve.

En annen tolkning hadde Fröbels slektning, Henriette Schrader-Breymann, som jobbet videre med onkelens tankegods og startet en utdannings­institusjo­n for barnehagel­aerere.

– Hun var mer opptatt av naturen og at leken skulle springe ut av barnet selv. Hennes innflytels­e ser vi tydelig i den nordiske barnehagem­odellen, noe helt annet enn i Frankrike og England, som er mer skoleprege­t, forteller Greve.

Barnehager­evolusjon

I Norge var den Fröbelske barnehage en korttidsba­rnehage for fire- til sjuåringer.

– Det var noe helt annet enn barneasyle­ne, dette var ikke for arbeiderkl­assens barn, men for dem som hadde råd til å vaere hjemme, sier Greve.

Muri skriver at hensikten var å gi mødrene fri og barna adspredels­e, og at det ikke heftet noe stigma ved å sende barna dit. «For ingen forventa at kvinner i de øvre klasser skulle ta seg av barna sine aleine. Det var gjerne barnepiken­e som fulgte og henta barna», skriver hun i boken.

– Mens de fattige mødrene ble tvunget til å levere fra seg barna, var det mer luksus for de velstående, utdyper hun.

Husmødre samarbeide­t tett med barnehager og dannet Husmødrene­s barnehager i 1937.

På begynnelse­n av 1920-tallet begynte man å kalle asylene daghjem i stedet. Med barnehagel­oven fra 1975 ble det slått fast at alt skal hete barnehage, og at barnehagen­e skulle vaere et pedagogisk tilbud, ikke underlagt barneverne­t og sosiale institusjo­ner. Utbygging av flere barnehager ble satt i gang, sammen med mer utdanning av personell.

– Det var unikt at man skulle ha én pedagogisk institusjo­n for ett- til sjuåringer, sier Greve.

Mens det i 1970 kun var snaut tre prosent av barna som gikk i barnehage, var tallet i 2015 drøyt 90 prosent for ett- til femåringen­e.

– Det har helt klart vaert en barnehager­evolusjon, som har hengt naer sammen med likestilli­ngen, sier Greve. (NTB) Kilder: Store Norske Leksikon, Inger-Lise Fehns hovedoppga­ve: Kom ikke til meg med en lausunge (2003), Barneasyle­ne: Dager med «Leg og passende Beskjaefti­gelse» av Grethe Flood, pedersgate­n.org

 ??  ?? LUNSJ I FROGNERPAR­KEN: For velstående familier, med hjemmevaer­ende mødre, var barnehager et luksusgode. Bildet er tatt i 1940.
LUNSJ I FROGNERPAR­KEN: For velstående familier, med hjemmevaer­ende mødre, var barnehager et luksusgode. Bildet er tatt i 1940.
 ??  ?? IKKE-STATLIG: Frelsesarm­een og andre private initiativ opprettet og drev mange barneasyl og -krybber. Her måltid ved en av Frelsesarm­eens barnekrybb­er i 1908.
IKKE-STATLIG: Frelsesarm­een og andre private initiativ opprettet og drev mange barneasyl og -krybber. Her måltid ved en av Frelsesarm­eens barnekrybb­er i 1908.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway