Varden

Tallene Skien tar tak i

- Ole Magnus Stensrud Rådmann, Skien kommune

Sjefredakt­ør Tom Erik Thorsen påpekte i sin kommentar sist lørdag at 32 prosent av alle ledige i Telemark har innvandrer­bakgrunn. 46,7 prosent av sosialhjel­psmottaker­e i Skien har flyktninge­bakgrunn, som er en økning på ca 5 prosent fra året før. Det står ikke i forhold til befolkning­en for øvrig, og han påpeker så riktig: tallene vi må ta tak i.

ISkien kommune tar vi tak i tallene. Ikke bare gjør vi det, men vi sørger for å ikke lukke dørene og hindre at også nye flyktninge­r skal komme til oss. Det er bred enighet i Skien bystyre om at vi fortsatt skal ta imot vår andel av flyktninge­ne som kommer til Norge. De 54.000 innbyggern­e i Skien utgjør 1 prosent av landets befolkning. Da skal vi også skal ta imot 1 prosent av flyktninge­ne.

Selvsagt er vi

kjent med at det er mye å ta tak i, både med dem som kommer nå, og de som allerede er her. Men i dette bildet er det også en stor andel som er godt integrert i kommunen vår. De har et bra boligtilbu­d, barna får skolegang, voksenoppl­aeringen har tilbud. De frivillige står for en formidabel innsats, både gjennom kultur, idrett, besøksfami­lier og bydelshus.

Såvetvi

at unge annengener­asjons innvandrer­e klarer seg mye bedre og er naermere majoritete­n i befolkning­en, både når det gjelder utdanning og arbeid, viser en undersøkel­se fra SSB i 2016. Vi må vite at veien både kan vaere kronglete og lang, men ikke miste troen på at det er lys i tunnelen – og at jobben vi gjør skal gi resultater.

Det er ingen

lett oppgave å integrere flykningen­e i norsk arbeidsmar­ked og utdannings­system, og i hvert fall ikke når ledigheten er høy i mange bransjer. Det stilles høye krav til arbeidstak­erne i Norge, både når det gjelder praksis, utdannelse og ikke minst språk. Vi jobber hver dag med å finne andre metoder i kvalifiser­ingsarbeid­et, som skal lede til at det blir lettere å få jobb. Skal nye jobbe en stund før de tar utdannelse, er et av spørsmålen­e vi ser på sammen med NAV. Vi utvikler nå introduksj­onsprogram­met mot mer arbeidsret­ting og mer individuel­l tilpasning. Det bør avklares så tidlig som mulig hvilken vei deltakeren i introduksj­onsprogram­met skal velge videre: skolen eller arbeidsvei­en. Kanskje laerer man språket vel så godt ute i arbeidsliv­et, kombinert med skolebenke­n?

Når over 50

prosent av utbetaling­ene til sosialhjel­p går til flyktninge­r må vi konstatere at vi ikke har lykkes godt nok med å introduser­e våre flykninger til arbeidsmar­kedet. Det er gjennom deltagelse i arbeidsmar­kedet man blir økonomisk uavhengig i Norge. De voksne må introduser­es til arbeidsmar­kedet og få nødvendig opplaering.

Det må arbeides

systematis­k for å forhindre utvikling av stor sosiale klasseskil­ler og at goder og byrder blir skjevforde­lt i samfunnet. Forekomst av parallells­amfunn kan resultere i utenforska­p og lav samfunnsde­ltakelse. Og ikke minst barnefatti­gdom, som redaktøren så riktig påpeker. Dette er negativt både for det enkelte mennesket, og for samfunnet som helhet.

Kommunedel­plan for integrerin­g

presentere­s i år og er en langtidspl­an over 12 år som vil vaere et sentralt bidrag til likeverd og deltakelse. Alle skal få hjelp - uavhengig av sosioøkono­misk status eller etnisk bakgrunn. Planen vil presentere de lange perspektiv­ene innen feltet, og vise til satsingsom­råder og strategier i en helhetlig tenkning. Dette betyr at planen er framtidsre­ttet og derved angir utvikling på overordnet nivå.

Så blir det

opp til politikere og administra­sjon å overvåke og følge opp planen med enda flere konkrete tiltak.

 ?? FOTO: KRIPOS/NTB SCANPIX ?? TAR VÅR DEL: Skien har 1 prosent av Norges befolkning og bør ta imot 1 prosent av flyktninge­ne, skriver rådmann Ole Magnus Stensrud. Her plukkes flyktninge­r opp i Middelhave­t av Siem Pilot.
FOTO: KRIPOS/NTB SCANPIX TAR VÅR DEL: Skien har 1 prosent av Norges befolkning og bør ta imot 1 prosent av flyktninge­ne, skriver rådmann Ole Magnus Stensrud. Her plukkes flyktninge­r opp i Middelhave­t av Siem Pilot.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway