Varden

Tar fartskrang­elen i EU med knusende ro

De gamle stormakten­e i EU vil kjøre fortere enn andre medlemslan­d. Det er ingenting å engste seg for i Norge, mener europamini­ster Frank Bakke-Jensen (H).

- OSLO ▶ Johan Falnes, NTB

Jeg tror ikke vi trenger å vaere engstelige for at EU ser på andre samarbeids­former og tar inn over seg at EU er blitt en stor union der medlemslan­dene har forskjelli­ge utgangspun­kt. Frank Bakke-Jensen, europamini­ster

– Jeg tror ikke vi trenger å vaere engstelige for at EU ser på andre samarbeids­former og tar inn over seg at EU er blitt en stor union der medlemslan­dene har forskjelli­ge utgangspun­kt. Det tror jeg vi fra norsk og nordisk side kan ta litt rolig. Jeg tror vi er blant dem som vil håndtere det best, sier Bakke-Jensen.

Han har en avslappet holdning til den debatten som har raste foran feiringen av EUs 60-årsdag sist helg.

En nøkkelidé er «EU i flere hastighete­r» – det vil si et krav om at noen land skal kjøre fort og andre langsomt på veien mot tettere samarbeid. Kravet splitter medlemslan­dene dypt.

For tidlig til å vaere bastant

Bakke-Jensen sier han ikke har noen bastant mening om hva et EU i flere hastighete­r vil bety for Norge.

– Det er rett og slett fordi vi ikke vet hva det vil si ennå. De har sagt at de må se på muligheten for et EU i flere hastighete­r, men de har ikke vaert veldig konkrete på hva det skal innebaere, sier han.

Grunntanke­n er at land som ønsker å samarbeide tettere, skal få slippe å vente på andre som holder igjen. I stedet skal grupper av land få lov til å danne koalisjone­r der de som vil, gir gass.

EUs traktater åpner allerede opp for en slik differensi­ering, og både eurosonen og Schengen er eksempler på samarbeid der bare noen land er med.

Vil gripe muligheten­e

Bakke-Jensen mener det er vanskelig å spå om en utvikling mot flere hastighete­r vil gjøre situasjone­n enklere for EØSlandet Norge.

– Men vi vil følge nøye med og gripe de muligheten­e vi har for å ivareta norske interesser, sier han.

EU-forsker Lise Rye ved NTNU mener på sin side at ideen om et Europa i flere hastighete­r burde vaere som hånd i hanske for Norge. Ifølge henne har Norge lenge hatt en «à la carte»tilnaermin­g til EU.

– Jeg tror det vil passe Norge med en utvikling som åpner for at det i større grad kan vaere mulig å knytte seg til deler av samarbeide­t, mens man kan avstå fra andre, sier Rye.

Øst mot vest

Innad i EU har krangelen gått mellom nye medlemslan­d i øst og gamle i vest. Det er spesielt stormakter som Frankrike og Tyskland som ønsker å sette farten opp.

Land som Polen er derimot bekymret. De frykter at enkeltland skal stenges ute fra det gode selskap, og at det skal oppstå et A-lag og et B-lag i EU.

Bekymringe­n er velbegrunn­et, mener professor Erik O. Eriksen ved UiO.

– Det blir et problem for landene som ikke er med. De blir dominert av de store. Kjernen vil få mer innflytels­e og fatte beslutning­er som vil ha konsekvens­er for landene i periferien, sier Eriksen til NTB.

– Flere land vil komme i samme situasjon som Norge. De vil bli berørt av beslutning­er som de ikke får vaere med på å fatte, sier han.

 ?? FOTO: SIMON JOHANNSON, NTB SCANPIX ?? EU 60 ÅR: Europamini­ster Frank Bakke-Jensen (H) følger interesser­t med fra sidelinjen mens EU diskuterer veien videre etter brexit. Her, fra Bakke Jensens første besøk i Brussel som europamini­ster i januar i år.
FOTO: SIMON JOHANNSON, NTB SCANPIX EU 60 ÅR: Europamini­ster Frank Bakke-Jensen (H) følger interesser­t med fra sidelinjen mens EU diskuterer veien videre etter brexit. Her, fra Bakke Jensens første besøk i Brussel som europamini­ster i januar i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway