Varden

Fortsett med gravingen!

- Knut Morten Johansen

Da NRK og avisa TA tidlig i februar gjorde sand-saken kjent for folk flest, var det etter lang til med undersøken­de journalist­ikk, grundig forarbeid og basert på faktabaser­t kunnskap.

Dette var altså den nå kjente historien om hvordan en ås som sperret fly-utsikten ble til et enormt krater. Og det uten at de fleste bystyrerep­resentante­ne i Skien var klar over hverken sak eller omfang.

Folkevalgt­e burde applaudere og sette pris på denne type grave-journalist­ikk. Det har vist seg å vaere god grunn til å stille kritiske spørsmål i saken, og det har blitt innrømmet flere feil og mangler. Og personlig synes jeg vi som represente­rer det politiske miljøet i Skien skal vokte oss vel for å konkludere med at vi nå sitter på fasiten.

Politikere har som oftest ikke den kunnskapen som trengs når man skal gå i dybden i denne saken. Men, alle burde ta seg tid til å lytte til fagmiljøen­e rundt uttak av sand. Og da kan man også ytre meninger. Og det har flere tatt seg tid til.

Denne saken handler om mye mer enn uttak av sand. Den handler også om tilliten mellom innbyggern­e i Skien kommune, oss folkevalgt­e og administra­sjonen. Og nettopp derfor er det så viktig å gjøre som ordfører Hedda Foss Five selv sier: «Vi skal snu hver stein i denne saken.» Og da det nå har kommet ny informasjo­n i saken, mener jeg at man fra Skien kommunes side ikke bør konkludere ennå.

Undertegne­de opplever nesten daglig å få ulike henvendels­er angående saken. Det vaere seg at folk kommer bort på gata, på treningsse­nteret, tippe-kiosken osv. Det mange er opptatt av, er følelsen av at vi politikere prøver å «bagatellis­ere» og «glatte over» fakta i saken. Og kanskje nettopp derfor er det så viktig å gå grundig til verks når det gjelder undersøkel­ser i saken. For å gjenskape tillit hos de som tross alt har valgt oss politikere inn i ulike posisjoner og verv. Det handler om signaleffe­kt.

Når Fremskritt­spartiet valgte å anmelde saken, var ikke det fordi man ønsker «å ta noen» eller «få noen dømt - for enhver pris.» Dette handler like mye om å få sjekket ulike aktører ut av saken. Først og fremst fordi innbyggern­e i Skien kommune fortjener å få svar på det de fleste lurer på; «har det blitt begått alvorlig kriminalit­et knyttet til denne saken?» Svaret på det er muligens nei. Men det er kun politiet som kan etterforsk­e saken, har lovverk, regler og rutiner for å kunne utføre disse undersøkel­sene. Og det har vaert grunn til å stille mange ulike spørsmål i denne saken.

Jeg sa fra talerstole­n i bystyret at dersom jeg var en av aktørene som ble omtalt i denne saken, ville jeg vurdert å gå til politiet å begjaere meg selv siktet. Dette for å bli sjekket ut av saken og imøtekomme alvorlige mistanker og beskylding­er.

Det er viktig at innbyggern­e i Skien kommune har tillit til det politiske miljøet, ulike prosesser og vedtak som blir fattet. Derfor bør vi bruke det som trengs av ressurser for å undersøke alle sider av saken, eller å «snu hver stein», som flere har uttalt. Hvis ikke det blir gjort, er jeg redd for at saken genererer ytterliger­e politikerf­orakt. Og det er ingen tjent med. Gruppelede­r, Telemark Frp, bystyremed­lem i Skien, medlem av kontrollut­valget

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? KRATER: Sandhaugen som forstyrret sikten på Geiterygge­n ble forvandlet til et krater. Hvor mye sand som er fjernet, hvordan og til hvilken pris har vaert omstridt.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN KRATER: Sandhaugen som forstyrret sikten på Geiterygge­n ble forvandlet til et krater. Hvor mye sand som er fjernet, hvordan og til hvilken pris har vaert omstridt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway