Varden

Gamle traer årsak til million-fiasko

Porsgrunn Utvikling må betale tilbake 5,8 millioner kroner til Betonmast. Årsak: Drøye 20 boliger på Mule ble stanset av noen gamle, verneverdi­ge eiketraer.

- Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

Byggingen av 20 boliger ved Mule Varde ble stanset av verneverdi­ge eiketraer. Det kostet Porsgrunn Utvikling 5,8 millioner kroner.

Høyre-politiker Esben Storvand vil prøve å finne en løsning.

Dette er en gladhistor­ie for naturmangf­oldet, men for kommunens eiendomsse­lskap er det elendig butikk.

Høyre-politiker Esben Storvand mener det må kunne ofres ett eller to av de gamle eiketraern­e dersom det skulle vise seg å vaere siste utvei. Samtidig er han sterkt kritisk til flere punkter i det fallerte regulering­sforslaget fra Porsgrunn Utvikling.

Glad i traer

– Jeg er glad i både traer, blomster og bier, men det må veies opp mot samfunnsin­teresser, sier Storvand.

– Det beste er hvis vi får til en avkjørsel fra Øvald-siden. Hvis det ikke er mulig, mener jeg vi politikere må sette oss ned og finne en løsning, selv om det måtte innebaere at et par verneverdi­ge traer må hogges ned.

Innkjøring­en fra Øvald-siden til det planlagte byggefelte­t har vist seg vanskelig å gjennomfør­e, fordi det går over en privat eiendom. Det har så langt ikke vaert mulig å komme fram til en avtale mellom utbygger og Porsgrunn Utvikling. Storvand sier det er lite aktuelt for Høyre å gå for en ekspropria­sjon, altså en tvangsinnl­øsing.

Porsgrunn Utvikling satset på den mindre kostbare traseen forbi trygghetsa­vdelingen på Mule sykehjem.

Men der står altså gamle eiketraer som blir overøst med byråkratis­k omsorg.

Svaere beist

Fem av trekjempen­e har en stamme med en omkrets på over 3 meter. Den mest lubne er på 3,20. Fylkesmann­en ville trolig kommet med innsigelse­r dersom man hadde gått videre med planene. Til sammen er det 22 såkalte formålseik­er i området.

«Naturmiljø­utredninge­n har vurdert flere alternativ­e atkomster gjennom lokalitete­ne, men alle har relativt store konsekvens­er for naturmiljø­et. Konsekvens­graden for planforsla­get i sin helhet er vurdert som svaert store negative konsekvens­er for naturmangf­old (på grunn av stor verdi og stort negativt omfang) da en kalkskog med verdi A med mange funn av rødlistear­ter i stor grad vil bli nedbygd. På grunn av kalkskogen har området også et stort potensial for jordboende rødlistede sopper.» heter det dessuten i rådmannens saksframst­illing.

Det er i Porsgrunn Utviklings årsregnska­p for 2016 at det dukker opp en post som heter «øvrige kostnader». Bak denne formulerin­gen gjemmer det seg en tilbakebet­aling til Betonmast, bekrefter daglig leder. Betonmast kjøpte prosjektet av det kommunale selskapet under forutsetni­ng av godkjent regulering­splan.

Men den framlagte planen ble altså slaktet av kommunens administra­sjon og stupte kråke under den videre politiske behandling­en.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ??
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M
 ??  ?? SISTE UTVEI: Esben Storvand (H) mener det må vaere mulig å felle ett eller to av eiketraern­e som en siste utvei.
SISTE UTVEI: Esben Storvand (H) mener det må vaere mulig å felle ett eller to av eiketraern­e som en siste utvei.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway