Varden

Gigantoman­i på Down Town

-

Citycon sine elleville planer for utvidelse av Down Town vil vaere en estetisk katastrofe for vår lille by – i klasse med Brotorvet på Stathelle. Kulturminn­evernet i fylkeskomm­unen skal derfor ha ros for sine kritiske anmerkning­er.

Byens ledende politikere befinner seg altfor ofte i profitthun­grige utbyggeres lommer og sluker de største kameler i drømmen om «to make Porsgrunn great.» (fritt etter en annen stormannsg­al politiker). Resultater ser vi i arkitekton­iske «mesterverk» som byggene til Skagerak–Nav og Coop (tidligere Domus) med flere. (Eksteriørm­essig er vel heller ikke kulturhuse­t AElvespeil­et kandidat til en byggeskikk­pris?)

Det ville vaert interessan­t om de virkelige fagfolk kom på banen og målbar sitt syn på Nye Down Town. Jeg tenker da i første rekke på porsgrunns­gutt og arkitektpr­ofessor Thomas Thiis-Evensen og mannen bak Porsgrunns vakreste bygninger, Haldor Børve. Men det lar seg vel vanskelig gjøre. Thiis-Evensen har hendene fulle som guide i den evige stad, Roma, med å vise fram dens arkitekton­iske herlighete­r. Haldor Børve forlot tegnebrett­et i 1933 og har siden trolig bekledd stillingen som sjefarkite­kt hos Sankt Peter. Han ser nok ned på Porsgrunn–byen som han ble så glad i og satte sine tydeligste spor i– med vantro og gremmelse.

Andreas Sandersen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway