Varden

Bruk av sykkel stuper

-

Urbanet Analyse har sammen med Asplan Viak utført en «Dybdeanaly­se av sykkeldata i den nasjonale reisevaneu­ndersøkels­en». Oppdragsgi­ver er Statens vegvesen. Resultatet er ganske oppsiktsve­kkende. Daglige sykkelreis­er blant ungdom i aldersgrup­pen 13 til 17 år har gått ned med 43 prosent siden 1991, ifølge rapporten. Utviklinge­n både overrasker og bekymrer forskere. Hvis de er så lett å overraske forskere, kan de ikke ha fulgt med i timen.

Stadig flere ungdommer parkerer sykkelen fordi de blir kjørt. Er det grunn til å bli overrasket? Samtidig som sykkelande­len har gått ned, har bilandelen gått opp. Barn/unge/ ungdom blir kjørt i større grad nå enn det de ble tidligere.

Det betyr ganske enkelt at maset fra dem som ivrer for den såkalte Bypakka Grenland er ute på ville veier. Hva er ideen med å satse milliarder på sykkelveie­r som ingen bruker?

Et annet moment er eldrebølge­n som kommer veltende. Er det mange gamle som ønsker å sette seg på sykkelen på sine gamle dager? Og ende sine dager på trynet i asfalten? Nei, de ønsker tilrettele­gging slik at minibussen­e som kommer hjem til dem, skal kunne komme fram og hente dem ved døren. Det er mange steder slike kjøretøy har et svare strev med å komme fram. For dem som kommer humpende med rullator er det et must å bli hentet hjemme ved døren.

Blås i sykkelstie­ne. Kast ikke bort mer penger på noe som er lite eller ikke i bruk. Legg til rette for at minibusser kan komme fram til hentestede­ne!

Finn Eltorn

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway