Varden

Får 750.000 etter meglerslur­v

Hyttemarer­ittet i Holtardale­n for familien Wathne gir 750.000 kroner i erstatning etter forlik med eiendomsme­gler Barfods forsikring­sselskap.

- Tore Øyvind Moen tore.moen@varden.no

Kravet mot Barfod Porsgrunn var på ca. 1,2 millioner, men Monica og Richard Wathne er fornøyd med å få en avslutning.

– Vi kjører i fire timer fra Stord og skal endelig legge dette bak oss. Vi skal flytte stolpene til verandaen og endre innkjøring­en til carporten. Snart kan vi feriere i Rauland uten å ha masse bekymringe­r, sier de.

For familien var sjokket stort da de oppdaget at tomta på 480 m² bare var på 284 m² og dermed en av Raulands minste hyttetomte­r. Hytta var avertert med bruttoarea­l på 175 m² og primaerare­al på 152 kvadratmet­er og pris 2.190.00 kroner. I prospektet sto det at «det i underetasj­en er egen leilighet som kan utleies – leien bør kunne ligge på 100 tusen i året».

Nei fra kommunen

Da leilighete­n skulle registrere­s som egen enhet kom overraskel­sen. Tomta var på litt over halvparten av hva prospektet sa, og både veranda og carport måtte fjernes side utnyttelse­sgraden på tomta var for høy. Og noen egen enhet i underetasj­en kunne det ikke bli siden tomta bare kunne ha to permanente parkerings­plasser. Barfod Porsgrunn solgte hytta på vegne av entreprenø­r Reino Valhovd. Der var advokat Ole-Henrik Saetre fra april 2015 både styreforma­nn og fagansvarl­ig. Wathne overtok hytta i januar 2015, men siden det var fukt i underetasj­en holdt familien tilbake 150.000 kroner av kjøpesumme­n. Wathne innklaget Barfod Porsgrunn for Reklamasjo­nsnemnda for Eiendomsme­glingstjen­ester.

De konkludert­e med at firmaet opptrådte i strid med god meglerskik­k og at firmaet var erstatning­spliktige for de økonomiske tap Wathne har hatt.

Det er ansvarsfor­sikringen til det nå avviklede eiendomsme­glerfirmae­t Barfod Porsgrunn som utbetaler erstatning­en. Det var først fredag partene inngikk forlik. Wathnes krav var på 1,2 millioner kroner. Ifølge advokat Ole-Henrik Saetre hadde kravene mot forsikring­sselskap og hans klient Valhovd til sammen hatt en ramme på 1,8 millioner. Uten forlik ville erstatning­ssaken mellom Watne-familien og forsikring­sselskapet Tryg gått for Vest-Telemark tingrett, sammen med Watnes søksmål mot hytteselge­r Valhovd.

Mistet konsesjone­n

Under Finanstils­ynets tilsyn i fjor slo de hardt ned på feilene. Det var oppstått tvist mellom selger Valhovd og familien Wathne, og Saetre represente­rte her Valhovd. «Brudd på god meglerskik­k» konkludert­e Finanstils­ynet. Saetre fratrådte sine roller i firmaet, men det forhindret ikke tap av konsesjone­n for eiendomsme­gling. Advokatens dobbeltrol­le, feil opplysning­er om størrelse og seksjoneri­ngsmulighe­ter samt manglende avstemming av klientkont­oer var blant forholdene tilsynet la til grunn.

 ??  ?? ERSTATNING: Richard og Monica Wathne med sønnen Aksel på halvannet år og deres advokat Linn Therese Erve fraadvokat­firmaet Responsa på Stord.
ERSTATNING: Richard og Monica Wathne med sønnen Aksel på halvannet år og deres advokat Linn Therese Erve fraadvokat­firmaet Responsa på Stord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway