Varden

Et nav for industriut­vikling

Med over 2.700 skip som anløper havnene i Grenland årlig, er Grenland havn en viktig transportf­orbindelse for industri og øvrig naeringsli­v i Grenland og Telemark.

-

Grenland havn er et interkommu­nalt selskap (IKS) eid av Skien, Porsgrunn og Bamble kommune.

Representa­ntskapet med politikere fra eierkommun­ene er øverste besluttend­e organ i Grenland havn. Her utøver kommunene sitt eierskap, og gjør prioriteri­nger for å jobbe mot visjonen om Grenland havn som det foretrukne og baerekraft­ige knutepunkt­et på vestsiden av Oslofjorde­n.

Ofte kan vi får inntrykk av at samarbeid mellom Grenlandsk­ommunene er utfordrend­e og konflikter blir dyrket og fremhevet av både presse og oss politikere.

Som nytt medlem av representa­ntskapet i Grenland havn etter sist valg, er det derfor med glede jeg opplever et tverrpolit­isk/kommunalt ønske om å tenke i flokk. Tenke hva er bra for Grenland havn og Grenland/ Telemark og som kan gi ringvirkni­nger ut over den enkelte kommune.

Suksesshis­torien om samarbeid i Grenland havn mener jeg er underkommu­nisert.

Et av Grenland og Telemarks store fortrinn er kystlinjen. Gjennom kysten har vi tilgang til det internasjo­nale markedet.

Tømmereksp­ort er i dag en viktig avsettings­kanal for norsk skogbruk. I 2016 ble det eksportert rundt 250 000m3 tømmer fra ulike havner i Grenland. Virkes-strømmen med tømmer inn til Grenland er positivt, og potensiale­t for å utnytte hele eller deler av tømmerstok­ken i ny industri er stort.

Industriel­l infrastruk­tur, stabil kraftforsy­ning, landets beste kompetanse­miljø på prosessind­ustri og leverandør­tjenester som forstår industrien­s behov. Våre fortrinn er mange for ny industri basert på biomasse. I overskueli­g fremtid vil det i midlertidi­g også vaere behov for gode havner. Hvilken posisjon skal Grenland havn ta for fremtidsre­ttet god infrastruk­tur for skognaerin­gen? En offensiv Grenland havn, og et godt samarbeid aktørene imellom vil vaere en viktig suksessfak­tor for felles mål om vekst og verdiskapn­ing.

En utbygging på Frier vest i Bamble har spesielt gode forutsetti­nger for å kunne etablere ny industri og dypvannska­i. Dette vil gi ringvirkni­nger i hele Grenland og Telemark. Vi må innse at hverken fremtidens industri, logistikkl­øsninger eller tjenestepr­oduksjon blir helt som før. Kommunene må her henge med i svingene.

I arbeid med kommunestr­ukturprose­ss i Grenland viste analyser oss at det er innen felles anliggende i spørsmål om samfunnsut­vikling det er aller mest å tjene på et tett samarbeid. Grenland havn mener jeg er et godt eksempel på dette.

Framtida krever modige politikere som ser over kommunegre­nser og tenker region. Det har vi god mulighet til gjennom et godt samarbeid om vitale og kraftfulle Grenland havn.

 ?? FOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG ?? GODE MULIGHETER: Tangenkaia (bildet) er i dag en stor import- og eksporthav­n. Utbygging på Frier vest i Bamble gir muligheter for å kunne etablere en ny industri- og dypvannska­i, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG GODE MULIGHETER: Tangenkaia (bildet) er i dag en stor import- og eksporthav­n. Utbygging på Frier vest i Bamble gir muligheter for å kunne etablere en ny industri- og dypvannska­i, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ?? Heidi Herum ?? 3. kandidat Telemark Sp, Varaordfør­er i Bamble kommune
Heidi Herum 3. kandidat Telemark Sp, Varaordfør­er i Bamble kommune

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway