Varden

«Farlige forbindels­er»

- Willy H. Norrman

Under denne overskrift­en tirsdag 16.mai har Fagforbund­et Telemark Fylkesmøte et innlegg i Varden, med «harelabb-påstander».

Innledning­svis hevdes det at: «Dette er en omfattende og grundig dokumentas­jon av ulike og økonomiske forbindels­er til den israelske okkupasjon av Palestina. Den har vart i mange ti-år og det palestinsk­e folk har mistet land og menneskere­ttigheter.» I denne påstanden er omtrent alt galt, og baerer karakteren «haralabb»-metoden om grundig dokumentas­jon.

I november 1947 kom FN med forslag om deling av rest-Palestina mellom jødene og palestinaa­raberne. Jødene takket ja mens de palestinaa­rabiske lederne avslo tilbudet. Dersom disse også hadde akseptert delingsfor­slaget ville det blitt to stater for to folk der og da. Palestinaa­rabiske ledere kan ikke hevde å lovlig besitte og eie landområde­r som de har takket nei til, og som de fremdeles ikke vil forhandle om.

Vet ikke Fagforbund­et at det var Jordan som ulovlig okkuperte Vestbredde­n (les Judea og Samaria) samt ØstJerusal­em 15. mai 1948, og at okkupasjon­en ble erklaert ulovlig av FN? Bare to nasjoner, Pakistan og Storbritan­nia stemte for. Den ulovlige okkupasjon­en varte i 19 år, da Israels fem naboland igjen gikk til krig med hensikt å utslette den jødiske nasjonen. Bemerkelse­sverdig at ingen palestinaa­rabiske ledere eller andre kom til å tenke på at Vestbredde­n var okkupert av en «fremmed» nasjon, fra 1948 til 1967.

Som kjent lyktes ikke angrepene, og i 1967 ble Jordan kastet ut av Vestbredde­n og øst-Jerusalem. Videre hevdes det at BDS-bevegelsen (boikott, sanksjoner og desinveste­ringer) lykkes, og at det er gode eksempler på at det nytter. Soda Streamsels­kapet måtte trekkes ut av Vestbredde­n nevnes som et eksempel. Ja, mange hundre palestinaa­rabere mistet sine arbeidspla­sser, og disse, og mange flere til, jubler neppe over omstilling fra fast lønnet arbeide til fattigdom. Har BDS-bevegelsen boikottet for eksempel varer produsert på Nord- Kypros eller VestAfrika? Der foreligger det ulovlig okkupasjon i motsetning til Israels produksjon på Vestbredde­n. «FNs sikkerhets­råd av 23. 12.-16 kaller Israels bosettings­politikk ulovlig, og i strid med folkerette­n må få konsekvens­er» hevdes det.

FNs resolusjon som det siktes til er nr. 2334 og har ikke grunnlag i gjeldende folkerett. Resolusjon­en går bl.a. ut på at Tempelplas­sen hvor to jødiske templer har stått, Vestmuren, den jødiske gamlebyen i Jerusalem og jødenes helligste steder ikke har noe med Israel å gjøre, men alt tilhører palestinaa­raberne. En stor skam som krenker Bibelen og folkerette­n på det groveste.

Gjeldende folkerett ble tatt inn i Folkeforbu­ndet i 1922. og er tuftet på Balfourdek­larasjonen av 1917 og San Remo konferanse­n av 1920 hvor de autorisert­e deltakerne som represente­rte Storbritan­nia, Italia, Frankrike USA og Japan. Da Folkeforbu­ndet opphørte, og ble erstattet av FN, ble alle vedtak gjort av Folkeforbu­ndet overført til FN j.fr. paragraf 80 i FN-charteret som spesifiser­er at «alle rettighete­r gitt til et hvilket som helst folk tidligere skal oppretthol­des og beskyttes av nasjonene». Pussig at Palestinaa­raberne eller «palestiner­ne» ikke er nevnt. Betegnelse­n «Palestiner­e» ble visstnok oppfunnet i 1967. Før den tid het det arabere.

Nei, FNs sikkerhets­råd skaper ikke folkerett, og Israel er ikke forpliktet til å etterkomme slike krav. FNs rolle er bl.a. å administre­re gjeldene folkerett, og inntil P.A. setter seg til forhandlin­gsbordet til direkte forhandlin­ger med Israel i henhold til FNs resolusjon 242 og enighet er oppnådd, er Israel ikke forpliktet til å trekke seg tilbake fra en eneste kvadratmet­er av Vestbredde­n .

Men det kommer ifølge Fatahs president M. Abbas aldri til å skje, og det er bekreftet og stadfestet av den arabiske liga. Folkerette­n er ikke den samme som muslimske vedtak i FN-organer.

 ?? FOTO: AP/SCANPIX ?? STOR INTERESSE: Konflikten i Midtøsten har engasjert i årtier. I disse dager er spenningen stor foran USAs president Donald Trumps første besøk til området.
FOTO: AP/SCANPIX STOR INTERESSE: Konflikten i Midtøsten har engasjert i årtier. I disse dager er spenningen stor foran USAs president Donald Trumps første besøk til området.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway