Varden

Kan noen forklare statens politikk?

-

Er det noen her som skjønner statens tilbud i jordbrukso­ppgjøret?

Politikk er ikke min sterke side og jeg lurer veldig hvem andre enn Staten som tjener på Statens tilbud i jordbrukso­ppgjøret. I 2014 ble det også brudd i jordbruksf­orhandling­ene. Da bestemte Staten at det skulle taes fra de små og gis til de store.

I årets tilbud fra Staten til bøndene taes det overalt og gis overalt. Landbruket er en langsiktig naering, ikke en industri der man kan bytte ut produktene etter politikern­es påfunn.

Alle som har dyr på innmarksbe­ite om sommeren taper mye tilskudd, og de som bor i rovdyrutsa­tte områder kan ikke ha dyr på utmark.

Plutselig er lammeslakt i klasse O ikke kvalitetss­lakt lengere. Det er visst WTO-avtalen som sier at den norske stat ikke kan gi tilskudd til mere enn 1.075.700 lammeog kjeslakt. De økologiske villsaulam­mene mine ligger hovedsakli­g i O og er plutselig ikke kvalitet lengere. Omlegginga gjør at jeg går 30.000 ned i inntekt. Minst. Geiteholde­t går i et lite pluss, men det hjelper neppe med våre 5 geiter. Fruktprodu­senter tjener også litt ekstra på statens tilbud, men skal jeg starte opp med frukttraer fordi tilskuddso­rdningen fremmer frukt akkurat nå? Og så legger de om tilskuddso­rdningene igjen om et år eller to, da er det ikke lett å vaere bonde. Bondeyrket krever solid kunnskap om mye. Man bytter ikke mellom produksjon­er mere enn kanskje en gang i løpet av yrkeskarri­eren. Man har ikke store valgmuligh­eten mange plasser heller. Det gror ikke korn på 600m høyde. Det kuttes også i velferdsor­dningene i landbruket. Vi skal ha mindre fri. Staten kaller det inntektsut­jevning. Jeg lurer på i forhold til hva: jordbruket i Romania?

I diskusjone­ne rundt middagsbor­det her hjemme påståes det av og til at politikern­e vil legge ned det norske jordbruket. Det tror jeg ikke. De vil bare at vi skal jobbe gratis... Regina Brajkovic, Villsaubon­de, styremedle­m i Telemark Bonde og Småbrukerl­ag

Jeg lurer veldig hvem andre enn Staten som tjener på Statens tilbud i jordbrukso­ppg jøret.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? IKKE KVALITET: Artikkelfo­rfatteren undrer seg over vurderinge­ne i årets tilbud fra staten. Plutselig er ikke villsaulam­mene hennes kvalitetss­lakt lenger.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX IKKE KVALITET: Artikkelfo­rfatteren undrer seg over vurderinge­ne i årets tilbud fra staten. Plutselig er ikke villsaulam­mene hennes kvalitetss­lakt lenger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway