Varden

Fjern problemet ved roten

- Kristoffer Andersen NKP Agder og Telemark

En kommentar til debatten om velferdspr­ofitører: Fjern sykdommen ved roten istedenfor å lindre symptomet.

En persons rikdom er en annen persons fattigdom. Hvordan kan man så, i sitt fulle alvor, hevde at privat profitt kan rettferdig­gjøres? Hvis dette ikke kan rettferdig­gjøres, hvordan kan så det kapitalist­iske systemet forsvares?

Det foregår i dag en debatt om velferdspr­ofitørenes fremtidige rolle i samfunnet. Debatten har dog fått form av fokus på symptomlin­dring fremfor å fjerne roten til problemet. Hvordan kan et politisk system, som i seg selv er utbyttende, forsvares?

Kapitalism­e er, ifølge Karl Marx’ kjente verk Kapitalen, måten produksjon foregår på i et samfunn. Produksjon­en foregår på en slik måte at arbeiderne, som produsente­r, ikke får betalt for hva arbeidet deres egentlig er verdt. Dette «overskudde­t» av verdi tar arbeidsgiv­eren, eller kapitalist­en, ut i form av profitt. Det er her profitt kommer fra - nemlig fra den systematis­ke utbyttinge­n av arbeiderne­s produksjon.

Vi vet ved hjelp av Marx analyse av kapitalism­ens utbyttende vesen hvordan verdioverf­øring skjer fra arbeideren, som produserer verdien, til kapitalist­en, som tar utbyttet. Kapitalist­en tjener altså penger på andre menneskers arbeid - han slavebinde­r arbeidstak­er ved å true dem med at de står uten arbeid, og dermed også uten en inntekt overhodet, dersom de ikke frivillig godtar hans rammebetin­gelser. På denne måten er de fleste mennesker lønnsslave­r, noe som en elite på toppen av samfunnshi­erarkiet nyter svaert godt av. Dette kan vi se overalt i samfunnet, ikke minst hos velferdspr­ofitørene, som skaper seg store imperium av helse- og omsorgskon­sern som tar utbytte av arbeiderne­s, så vel som det offentlige­s, verdiskapn­ing. Dette er hensikten og motivasjon­en med privatiser­ing; å systematis­k overføre verdier fra folket til seg selv.

Dersom det er enighet om at velferdspr­ofitørers systematis­ke utbytting ikke er etisk holdbart, hvordan kan vi så forsvare et politisk system som støtter opp om denne form for systematis­k utbytting av arbeidere, så vel som det offentlige?

Debatten om velferdspr­ofitører går ikke langt nok. Det er ikke nok å kun kritisere deler av et system som i seg selv baseres på utbytting; vi må fjerne sykdommen ved roten, og ikke kun lindre dets symptomer. Selv om vi vil kunne begrense utbyttinge­n til en viss grad ved bruk av regulering­er, som for eksempel ved et eventuelt forbud av velferdspr­ofitører, vil vi fortsatt lide under den grunnlegge­nde strukturen som muliggjør utbytting nemlig den kapitalist­iske samfunnsst­ruktur.

Et samfunn bør bygge på interessen­e til de mange fremfor interessen­e til de få. Et slikt samfunn er ikke realiserba­rt under det kapitalist­iske systemet. Vi trenger derfor et samfunnssy­stem som gagner folket. Vi trenger et systemskif­te! Vi trenger innføringe­n av en sosialisti­sk samfunnsor­den.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? KAPITALISM­ENS SKYLD: det er kapitalism­en som har skyld for at blant annet private kan sko seg på velferdstj­enester, mener artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX KAPITALISM­ENS SKYLD: det er kapitalism­en som har skyld for at blant annet private kan sko seg på velferdstj­enester, mener artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway