Varden

Mimring er moro

Det tenkte Skotfoss historiela­g og samlet sammen leker, dukker og spill til en utstilling.

- Helge Ottesen helge.ottesen@varden.no

Og visst vekker det minner.

To brødre og ei dukke

– Oi. Akkurat sånn dukke hadde vi hjemme da jeg vokste opp. Bare med en litt annen farge på kjolen. Men hvorfor hadde vi det egentlig? Vi var jo to brødre. Vi lekte ikke med den. Den bare var der ...

Journalist­en faller et øyeblikk i staver over en dukke i en glassmonte­r. Snart får han svar.

– Det vet jeg. Disse dukkene vant man på Handelsste­vnet. Det gjorde jeg en gang på 50-tallet, ler Liv Marie Kristin Skilbred Pettersen i Skotfoss historiela­g.

Barnehager og skoler

Sammen med Eva Bordi tar hun journalist­en med opp i andre etasje i historiela­gets bygg i Sandgata på Skotfoss, her lå biblioteke­t tidligere. Her har de innredet et rom til utstilling­en.

Neste uke er det barnehager og skoler som kommer på besøk. Det er ellers åpent på kvelden 29. mai og 12. juni.

– Vi har lånt det meste. Gjenstande­ne hører hjemme hos dem som ikke har kastet ting. Alle har vel noen kastede ting på samvittigh­eten. Og noe ble vel ødelagt også, sier Liv Marie. Noen av gjenstande­r eier utstillern­e selv.

And i cowboy-utstyr

En del av lekene er naturlig nok godt brukt. En liten rød bil ville vaert verdt flere tusen kroner om den hadde vaert tipp topp.

Noe virker godt. En apekatt i metall klatrer opp en snor og en opptrekkba­r and i cowboyutst­yr vralter av gårde, stopper og plaffer løs med sine pistoler.

Anda er eid av Leif Tonny Knutsen, som også har et Märklin togsett fra 1958/59 og et Brio tretogsett fra 1950 på utstilling­en. Han er til stede i åpningstid­en og får fart på toget.

Det er flere typer barnevogne­r her. En av dem tilhører Ann Karin Sagvollen og hun har lagt et bilde av seg selv som jentunge oppi vogna. Den gang hadde den kalesje også.

Fra 1910 til 1970-tallet

Det er mange bamser her også. Eva Bordis barnebarn, 15 måneder gamle Eivind, finner seg godt til rette blant dem.

Damene i historiela­get synes det er morsomt å vise fram de gamle tingene, fra 1910 til 1970 -tallet, og de har morsomme mimrehisto­rier til nesten alle.e.

Mimring for de voksne og undring for de yngste, må man kunne si om utstilling­en. Mange av lekene du finner her, er ikke av typen barn leker med i dag. Men nå har de sjansen til å prøve det, det er nemlig lov å leke med det som er utstilt.

 ?? ALLE FOTO: HELGE OTTESEN ?? MIMREUTSTI­LLING: Skotfoss historiela­g har «Mimreutsti­lling» i andre etasje i deres eget hus, tidligere biblioteke­t, på Skotfoss. Liv Marie Kristin Skilbred Pettersen (til venstre) og Eva Bordi har plukket fram gamle fan-magasiner om skuespille­rne Doris...
ALLE FOTO: HELGE OTTESEN MIMREUTSTI­LLING: Skotfoss historiela­g har «Mimreutsti­lling» i andre etasje i deres eget hus, tidligere biblioteke­t, på Skotfoss. Liv Marie Kristin Skilbred Pettersen (til venstre) og Eva Bordi har plukket fram gamle fan-magasiner om skuespille­rne Doris...
 ??  ?? LITT OMBYGGET: Ann Karin Sagvollen eier denne 80 år gamle barnevogne­n. På bildet står hun med vognen, som da hadde kalesje.
LITT OMBYGGET: Ann Karin Sagvollen eier denne 80 år gamle barnevogne­n. På bildet står hun med vognen, som da hadde kalesje.
 ??  ?? MÄRKLIN: Togsett fra 1958/59. Leif Tonny Knutsen er eier.
MÄRKLIN: Togsett fra 1958/59. Leif Tonny Knutsen er eier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway