Varden

Hentet hjem sin første kjaerlighe­t

I en garasje mer enn tusen kilometer hjemmefra sto motorsykke­len Håvard Fredly eide som ungdom.

- NOME Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

Det hender at livet byr på muligheter man egentlig ikke hadde sett for seg. I Håvard Fredlys tilfelle gjelder det motorsykke­len han kjøpte som 18-åring i 1986.

Avskiltet for tjue år siden

Suzukien av typen GS 400 og produsert i 1979 var Fredlys pålitelige framkomstm­iddel noen år i siste halvdel av 80-tallet. Etter at bil ble lundeherin­gens foretrukne framkomstm­iddel skiltes snart sykkel og eier ved at sykkelen ble solgt. Og der kunne også historien om Fredly og Suzukien hans ha endt.

Så var det at Fredly for ikke lenge siden ble obs på at sykkelen fortsatt eksisterte og attpåtil viste seg å vaere til salgs.

– Det var en som hadde en app hvor man kunne søke opp gamle skiltnumme­r. Jeg søkte på Suzukiens nummer og fant ut at den var avskiltet i 1997 i Mosjøen. Via nettet fant jeg fram til karen som eide sykkelen. Han bodde rett nord for Brønnøysun­d. Jeg ringte og fikk høre at sykkelen fortsatt sto i garasjen. Den hadde stått der i tjue år, sier Håvard Fredly til Varden.

En lang, lang tur

Etter å ha landet på åtte tusen kroner i overdragel­sessum ble det avtalt at Suzukien på ny kunne bli Fredlys eiendom. Forrige helg kjørte Fredly dermed til sammen mer enn to tusen kilometer for å hente hjem tohjulinge­n han hadde hatt det så fint med i ungdommen.

– Jeg startet etter jobb på fredagen. Sov bak i bilen. Det var kaldt og j ... lig. På veien hjem lå sykkelen og jeg og sov sammen bak i kassebilen – på Dombås. Turen var på 105 mil – én vei, forteller Håvard Fredly. – Men det var verdt det? – Ja, det var da det. Jeg blåser egentlig i hvordan sykkelen ser ut. Det er moro å ha den tilbake, sier den nygamle Suzuki-eieren.

Den første kjaerlighe­ten

Dagens utgave av Suzukien er ikke i en slik forfatning at den kan kjøres med, eller for den saks skyld startes.

– Med all respekt – det finnes vakrere utgaver av arten?

– Ja da. Det finnes mye finere sykler. Og jeg har ikke bruk for den. Litt liten for meg er den også. Men da jeg kjøpte den som 18-åring var jo dette veldig stas, sier den glade lundeherin­gen.

– Suzukien var den første kjaerlighe­ten – på to hjul?

– Ja, og jeg synes det er moro å ha den tilbake. Man skal ikke forkaste noe, selv om det ikke ser helt topp ut. Sånn er det i forhold til mennesker også. Det må gjerne vaere litt rust i kantene...

 ??  ?? GJENFORENT: Håvard Fredly fant ut at hans gamle Suzuki ble avskiltet i 1997, men a t den fortsatt eksisterte. Nå er sykkel og tidligere eier gjenforent.
GJENFORENT: Håvard Fredly fant ut at hans gamle Suzuki ble avskiltet i 1997, men a t den fortsatt eksisterte. Nå er sykkel og tidligere eier gjenforent.
 ??  ?? TILBAKE TIL 80-TALLET: – Verdien på sykkelen er ikke mye å skryte av slik sykkelen er nå. Men for meg har den en personlig verdi, forteller Håvard Fredly.
TILBAKE TIL 80-TALLET: – Verdien på sykkelen er ikke mye å skryte av slik sykkelen er nå. Men for meg har den en personlig verdi, forteller Håvard Fredly.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway