Varden

Solberg: Ikke gi etter for terrorfryk­t

Etter Manchester­terroren ber Erna Solberg, politiet og Øyafestiva­len nordmenn om ikke å gi etter for frykten, men kose seg på festival, konsert og landskamp.

- Kristian Skårdalsmo, NTB

– Vi skal tore å gå på konserter og festivaler og glede oss denne sommeren også, sier statsminis­ter Erna Solberg (H).

Hun har ingen planer om å slutte å gå på store konserter med barna sine.

– Jeg har ikke opplevd at jeg har følt frykt for å vaere med på det. Det er god kontroll inn i Norge, sier statsminis­teren.

Dagen etter at minst 22 mennesker ble drept i et terrorangr­ep mot en Ariana Grandekons­ert i Manchester i England, har norsk politi et lignende budskap:

– Det er viktig at vi fortsetter å leve som normalt, bruker byen og går på de arrangemen­tene vi måtte ønske, sier Steffen Ousdal, sjef for beredskaps­seksjonen i Politidire­ktoratet (POD), til NTB.

Visiterer alle

En hektisk festival-, konsert- og idrettssom­mer står for døren, både i Norge og resten av Europa.

Allerede onsdag holder den amerikansk­e artisten Bruno Mars konsert i Telenor Arena. 5.–6. juni går Norwegian Woodfestiv­alen av stabelen i Frognerpar­ken i Oslo, mens det 10. juni er duket for landskamp i fotball mellom Norge og Tsjekkia på Ullevaal stadion.

– Vi har veldig strenge sikkerhets­tiltak allerede, og vi er nøye med å kontroller­e alle på vei inn i arenaen. Det vil vi fortsette med, sier operativ leder for sikkerhete­n ved Bruno Mars-konserten, Henning Kristianse­n, i selskapet Pro Sec Security til Budstikka.

Strenge regler for skjenking av alkohol i Norge gjør at mange arrangører kroppsvisi­terer besøkende, et tiltak som også vil kunne bidra til øvrig sikkerhet.

– Felles ansvar

Norges største musikkfest­ival samarbeide­r tett med politiet om sikkerhete­n. Øyafestiva­len går av stabelen i Tøyenparke­n i Oslo 8.–12. august.

– Vi ber vårt publikum forholde seg til de råd som blir gitt av politiet, og vi har et felles ansvar for å ikke skape unødvendig stor frykt, sier festivalen­s PR-sjef Jonas Prangrød til NTB.

– Vi har en meget erfaren sikkerhets­avdeling, som er blant landets beste i planleggin­g og gjennomfør­ing av sikkerhet under konsertarr­angementer. Vår sikkerhets­avdeling leder sikkerhets­arbeidet og samarbeide­r godt med politi og profesjone­lle leverandør­er, forklarer han.

Angrepet i Manchester har foreløpig ikke fått noen konsekvens­er for Politiets sikkerhets­tjenestes vurdering av trusselsit­uasjonen i Norge.

Tett dialog

Lokalt politi skal alltid gå i dialog med arrangøren for å ivareta sikkerhete­n.

– De går tidlig i dialog med arrangøren for å detaljplan­legge nødvendige tiltak for å få avviklet arrangemen­tene på en sikker, trygg og god måte, sier Ousdal.

Han viser til at det er politiet som har ansvaret for borgernes sikkerhet, enten alene eller sammen med andre myndighete­r.

– Ved store arrangemen­ter gjør vi det sammen med arrangøren, sier han.

Ousdal sier likevel at det er vanskelig å vaere helt konkret om hvor politiets og arrangøren­s ansvar starter og slutter.

– Det er ikke så veldig klare skillelinj­er her, fordi ansvaret er felles. Det må planlegges for alt som har innvirknin­g på omgivelsen­e rundt og slik sett er en del av arrangemen­tet, sier han.

 ??  ?? RAMMET AV TERROR: En kvinne legger ned blomster i Manchester tirsdag til minne om ofrene etter terrroraks­jonen kvelden før. Eksplosjon­en skjedde rett etter en konsert med artisten Ariana Grande i Manchester Arena.
RAMMET AV TERROR: En kvinne legger ned blomster i Manchester tirsdag til minne om ofrene etter terrroraks­jonen kvelden før. Eksplosjon­en skjedde rett etter en konsert med artisten Ariana Grande i Manchester Arena.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway