Varden

Rektorrekr­uttering

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Slik situasjone­n er nå, mangler de to Skien-skolene Kjørbekkhø­gda skole og Skotfoss oppvekstse­nter rektorer fra neste skoleår. Stillingen­e er utlyst for annen gang, men det er vanskelig å finne gode kandidater. Kommunalsj­ef Grete Gjelten er aerlig på at søkermasse­n ikke var god nok. Hun peker også på at «det dessverre er gjennomgåe­nde få søkere til rektorstil­linger, både her i Skien og andre steder».

Ingen bør vaere i tvil om det å vaere rektor er en svaert viktig jobb: Dette er personene som leder organisasj­onene som skal gi den yngste generasjon­en en god start i livet. Å inneha stillingen som rektor har, historisk sett, vaert forbundet med prestisje. Hvorfor er det så vanskelig å rekruttere rektorer? Vi konstatere­r at Skoleleder­forbundet peker på at rektorenes rolle i stor grad er av administra­tiv – og ikke pedagogisk – art. Et slikt ansvar vil alltid følge ledere, men spørsmålet er om balansen er riktig.

Å vaere rektor innebaerer arbeidsgiv­eransvar for forholdsvi­s mange ansatte og – ikke minst – et ansvar for elevene. Det er mye arbeid utenfor normalarbe­idstiden, for eksempel med foreldresa­mtaler, arrangemen­ter og annet. Betingelse­ne for rektorer i Skien er i området 680-745.000 kroner i året. Dette er ikke dårlige betingelse­r, men om avlønninge­n står i stil til ansvaret som følger stillingen, kan man diskutere. Vi antar imidlertid at en del av kandidaten­e som kunne vaert aktuelle rektorkand­idater diskuterer nettopp dette med seg selv, før de konstatere­r det ikke er det. Det er ikke vår oppgave å mane til lønnsfest blant skoleleder­ne, men vi er ille ut hvis rekrutteri­ngen av skoleleder­e i for stor grad baseres på idealisme.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway