Varden

Får felles legevakt

Legevaktor­dningen i Bø og Sauherad går inn i en ny fase. Akutte tilfeller fra de to kommunene skal nå behandles på Notodden.

- NOTODDEN

Fra og med kommende mandag – 29. mai – opphører dagens legevaktor­dning i Bø og Sauherad med besøksadre­sser på henholdsvi­s Bø legesenter og Sauherad bygdeheim. Heretter vil det vaere Notodden interkommu­nale legevakt som håndterer alle henvendels­er fra de tre kommunene i tidsrommet 15.30-08.00 på virkedager samt i helger og på bevegelige helligdage­r.

Sterkt faglig team på vakt

Bakgrunnen for den nye ordningen er de strenge kravene som inngår i den nye nasjonale akuttforsk­riften som skal vaere iverksatt innen 1. mai 2018.

– Målt ut ifra forskrifte­n ser man at man ikke klarer å rigge forsvarlig­e legevakter i mindre kommuner, sier kommunalsj­ef Anne Grete Rønningsda­len i Notodden kommune.

Ved den interkommu­nale legevakta på Notodden vil det til enhver tid vaere én lege og to sykepleier­e tilgjengel­ig innenfor åpningstid­ene. I tillegg vil man ha en lege på bakvakt.

Sykehuset rett i naerheten

Kommuneove­rlege i Midt-Telemark, Kristin Sekse, blir medisinsk-faglig lege ved legevakta i tjue prosent.

– Den nye ordningen innebaerer blant annet at det skal vaere spesialist i allmennmed­isin, eller det som heter godkjent allmennleg­e – på alle vakter. Dette innebaerer en styrking av kompetanse­n på legevakta. For Bø og Sauherad ville vaktbelast­ningen blitt for stor til å klare dette alene, mener Sekse.

– Vil ikke den lange avstanden for mange innbyggere i Bø og Sauherad likevel kunne skape unødvendig engstelse?

– Notodden sykehus er akuttsykeh­uset for Midt-Telemark. Skal man legges inn, må man denne veien. Avstandene i Telemark er også ganske små sammenlikn­et med mange steder. Jeg tror det vil vaere en overgang til folk blir vant til den nye ordningen, sier Ingrid Helene Smeland som er virksomhet­sleder ved Notodden interkommu­nale legevakt.

Hun mener det er viktig folk legger seg på minnet at legevakt er til for øyeblikkel­ig hjelp ved akutte skader og alvorlig sykdom man ikke kan vente med å få behandlet.

– Er det mange som misbruker legevaktor­dningen?

– Ja, det er det, sier Smeland.

 ?? BEGGE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? KLARE FOR EN NY TID: Anne Grete Rønningsda­len (f.v.), Kristin Sekse og Ingrid Helene Smeland.
BEGGE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT KLARE FOR EN NY TID: Anne Grete Rønningsda­len (f.v.), Kristin Sekse og Ingrid Helene Smeland.
 ??  ?? HER ER DET: Sauheradve­ien 5. Nummeret er som før – 116 117.
HER ER DET: Sauheradve­ien 5. Nummeret er som før – 116 117.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway