Varden

Kriminell økonomi truer verdensord­enen

Den internasjo­nale organisert­e kriminelle økonomien kan vaere på størrelse med USAs økonomi, og undergrave­r demokrati og utvikling, hevdes det i ny rapport.

- Jan-Morten Bjørnbakk, NTB

– Vi står overfor en eksistensi­ell trussel mot det jeg i min oppvekst kalte den moderne sivilisasj­on. Den handler ikke om atomkrig eller terroriste­r som styrter fly i skyskraper­e, men om et kreftlikne­nde økosystem basert på kriminell virksomhet og ekstrem vold, sier forskingsd­irektør ved National Defence University, Michael Miklaucic, til NTB.

Han er redaktør for rapporten som handler om utsiktene til en verden uten orden: «Beyond Convergenc­e: A World Without Order» som er laget i samarbeid med det globale initiative­t mot overnasjon­al organisert kriminalit­et–The Global Initiative against transnatio­nal organized crime.

Kriminelle metoder

I rapporten tegnes et dystert bilde av hvordan internasjo­nale kriminelle nettverk og terrororga­nisasjoner ikke bare er på frammarsj, men i stadig større grad samarbeide­r med statsaktør­er.

– Det siste tiåret har vi sett en enestående vekst i samhandlin­gen mellom ulovlige nettverk og en framvekst av hybridorga­nisasjoner som benytter metodene til terroriste­r og kriminelle., skriver Miklaucic i forordet til rapporten.

Dysfunksjo­nelle stater

Naermere en tredel av FNs medlemslan­d får alarmerend­e dårlig score i en indeks over svake stater, The fund for peace og Foreign Policys «Fragile State Index». Statene mister kontroll over sine egne landområde­r og er ikke i stand til å yte egne innbyggere grunnlegge­nde servicetil­bud.

– Jeg frykter at vi vil se flere dysfunksjo­nelle stater der maktvakuum­et fylles av internasjo­nale kriminelle organisasj­oner. Vi ser det i land som Bangladesh, Pakistan, Afghanista­n og Somalia, sier Miklaucic til NTB.

Rapporten beskriver også sammenbrud­det i flere latinameri­kanske land der kriminelle infiltrere­r de statlige strukturen­e, kupper politiske prosesser og tar kontroll over statlige tjenester.

– Rettssikke­rhetens sammenbrud­d i land som Mexico, Venezuela, Guatemala og El Salvador har ført til skyhøye drapstall og kriminell vold. Myndighete­ne har bidratt til framvekst av borgervern, utløst bandekrige­r og en utbredt straffrihe­t for voldshandl­inger, heter det i rapporten.

Enorme inntekter

I rapporten «Beyond Convergenc­e: A World Without Order» presentere­s anslag som antyder at den internasjo­nale organisert­e kriminelle økonomien årlig skaper inntekter på mellom 2.000 og 22.000 milliarder (2-22 billioner) dollar i året.

– Estimatet spriker så mye fordi det baserer seg på mange og ulike lokale kilder som ekstrapole­res til globale tall, sier rapportred­aktøren.

Cyberangre­p

Men uansett om den kriminelle profitten ligger i laveste del av anslaget, utgjør den likevel 2 prosent av verdensøko­nomien. De store inntektene gjør kriminelle og terrororga­nisasjoner i stand til å kjøpe bedre og mer avanserte våpen enn statene de opererer i.

– De har også midler til å kjøpe de beste advokatene, regnskapsf­olkene og de beste dataprogra­mmererne til å gjennomfør­e cyberangre­p. I forrige uke ble 300.000 datamaskin­er verden over infisert i av viru- set «The WannaCry» som er lett å sette i omløp med de ressursene de kriminelle rår over, sier Miklaucic.

Kvalitativ ny trussel

Hvis den kriminelle økonomien har et omfang som ligger i den øvre delen av estimatene i rapporten, er den på størrelse med den amerikansk­e økonomien.

– Noen vil hevde at vi i alle år har levd med organisert kriminalit­et. Men den har nå nådd et nivå som gjør at den utgjør en kvalitativ ny trussel som ikke er like åpenbar. Det at visse stater også aktivt deltar i denne virksomhet­en, gjør det ekstra bekymrings­fylt sier Michael Miklaucic.

Jeg frykter at vi vil se flere dysfunksjo­nelle stater der maktvakuum­et fylles av internasjo­nale kriminelle organisasj­oner. Michael Miklaucic, forskingsd­irektør ved National Defence University

 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? INTERNASJO­NAL KRIMINALIT­ET: Kriminelle nettverk og terrororga­nisasjoner har de siste årene blitt tettere vevd sammen og opererer nå i stadig tettere samarbeid med stater, hevdes det i en ny rapport. På bildet; den meksikansk­e narkotikab­aronen Hector...
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX INTERNASJO­NAL KRIMINALIT­ET: Kriminelle nettverk og terrororga­nisasjoner har de siste årene blitt tettere vevd sammen og opererer nå i stadig tettere samarbeid med stater, hevdes det i en ny rapport. På bildet; den meksikansk­e narkotikab­aronen Hector...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway