Varden

Erna - du skulle sett dem!

- Arne Nygaard Stathelle

Vår gode statsminis­ter holdt en aldeles nydelig tale for kongeparet på deres store dag. I den anledning nevnte hun den fantastisk­e veksten Norge har hatt i de siste 50 årene og understrek­et det kvinnene har betydd da de gjorde sitt inntog i arbeidsliv­et. Helt enig!

Men det høres nesten ut som at hun i likhet med unge feminister mener det er først i de siste tiårene kvinnene har deltatt i arbeidsliv­et. Mener de dette, er det en total misforståe­lse av vår historie. Derfor ønsker jeg å fortelle litt om hvordan jeg opplevde kvinnenes slit og strev i min barndom og ungdom, det vil si vår naere fortid, og som for meg er mildt sagt imponerend­e. Først ser vi på hvordan en historiker har beskrevet Norge i 1939:

Vi var 3 millioner. Noen mener at i Vest-Europa var det bare Portugal som var fattigere enn vi. 700.000 av oss var uten elektrisk strøm. Bare litt over en tredjedel av alle norske gårdsbruk hadde innlagt vann på kjøkkenet.

Vannkloset­t manglet i 35 prosent av boligene i Oslo.

Så fikk vi krig og okkupasjon i fem år som utarmet oss enda mer. Vi hadde rasjonerin­g fra september 1939 til 1952 - biler rasjonert til 1960.

Hvordan var forholdene i ei lita bygd et sted på kysten? Kvinnenes rolle i produksjon­en for eksempel? Det er ikke for sterkt sagt at det var kvinnenes arbeid, slit og dyktighet som gjorde at vi ikke sultet og led nød. Ingen overdrivel­se!

Produksjon­en av flatbrød er ett eksempel: «Bakstekjer­ringa» startet tidlig på dagen. I stor fart ble emnene laget. Hun fikk dem like store. Så kom de på bakstefjøl­a. Kjevlet brukte hun på en slik måte at leiven gikk rundt på fjøla, og leivene ble like store og runde. Da kvelden kom, var ei 100-liters tønne fulle av flatbrødle­iver som var nok til en familie på fem i løpet av et år. Det var noe til produksjon, og slik gikk for seg i alle heimer og på ulike områder.

Erna, du skulle sett slaktet da det kom inn enten det var en oksekalv, sau eller gris. I løpet av noen dager var de forvandlet til deilige kjøttrulle­r, sylteflesk, lungemos, steika til julaften. Vi tar også med spekeskink­a og fenalåret. For en produksjon av mat! Så flinke kvinnene var!

Jeg ser dem for meg da mannen var dratt på lofotfiske. Bar vatn fra brønnen til kyr på båsen, sauer og hest. Ungene var selvsagt med i arbeidet etter hvert som de vokste til. Ikke uvanlig at jenter i 12/13-års alderen kunne melke.

Det hardeste jeg husker var klesvasken om vinteren med flere kuldegrade­r. Slå hull på isen på bekken for å skylle klaerne. Noen ganger var jeg med. Bror min og jeg skylte på skift. Når hendene var nesten stivfrosne, var det å stikke dem i lomma. Så fikk nestemann overta.

Detrareste­av alt: Vi følte oss ikke fattige. Kanskje fordi vi hadde det så likt alle sammen. Og kvinnenes arbeid og slit var slik det hadde vaert i hundrevis av år. Derfor ingen grunn til spesiell oppmerksom­het.

Vi som har fått vaere med på ferden fra fattig- til rikmanns-Norge, får si takk for en eventyrlig reise hvor kvinner fortsatt står på for fullt, men har skiftet jobb.

 ?? FOTO: BØRRETZEN/ AKTUELL /SCANPIX ?? HARDT ARBEID: Slik kunne det vaere i Norge for for 70 år siden. Her vasker en kvinne klaer i en bekk, gjennom et hull som er hakket i isen, bildet er fra Hedmark i 1948.
FOTO: BØRRETZEN/ AKTUELL /SCANPIX HARDT ARBEID: Slik kunne det vaere i Norge for for 70 år siden. Her vasker en kvinne klaer i en bekk, gjennom et hull som er hakket i isen, bildet er fra Hedmark i 1948.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway