Varden

Fjern eiendomssk­atten på maskiner

- Nikolai Boye Regiondire­ktør NHO Telemark

Kommunene leter stadig etter nye muligheter for å øke sine inntekter, og eiendomssk­atten er ett slikt område.

INHO erfarer vi at flere kommuner innfører eiendomssk­att på naering, og de som allerede har innført skatten øker takstene. Dette er en skatt på arbeidspla­ssen til folk. Det er ikke bare en skatt på bygninger, men også en skatt på maskiner.

Dette kan sammenlign­es med at vi skulle betalt eiendomssk­att på vaskemaski­nen eller kjøleskape­t hjemme, ikke bare selve huset. Maskiner og utstyr er produksjon­smidler som er helt nødvendig for å kunne produsere varer.

Skattetaks­tene er for høye og reglene er uklare. Nesten 60 prosent av NHOs medlemsbed­rifter mener det er viktig å prioritere større forutsigba­rhet i det offentlige­s fortolknin­g av reglene. Det viste NHOs Økonomibar­ometer for 1. kvartal i år, der 2.096 bedrifter svarte. På spørsmål om hvilke rammebetin­gelser som er viktigst, handlet seks av 22 forslag om skatt. Bedre forutsigba­rhet i skatteregl­ene scoret høyt i undersøkel­sen.

Høye takster og uklare regler gjør at nye bedrifter kvier seg for å etablere seg i kommuner med eiendomssk­att på naering. De aner ikke hvor mye av maskinpark­en som vil bli tatt med i eiendomssk­attegrunnl­aget. I tillegg aner de heller ikke hvor høy taksten vil bli eller hvordan skatten vil utvikle seg i årene fremover.

Eiendomssk­atten er skadelig for de mange små og store bedriftene rundt omkring i Telemark. De blir tappet for midler som kunne vaert brukt til å sikre arbeidspla­sser istedenfor å betale denne skatten. Regelverke­t praktisere­s ulikt, og dette medfører også at skatten ofte er ulik fra kommune til kommune.

For å få flere i arbeid må det skapes flere arbeidspla­sser i det private naeringsli­vet. Da må vi fjerne hindringer, som gjør det vanskelig å drive og etablere ny virksomhet. Eiendomssk­att på maskinene og på produksjon­sutstyret i bedriftene må fjernes.

Vi forventer at regjeringe­n og samarbeids­partiene finner en løsning basert på det regjeringe­n selv har foreslått. Gode og solide bedrifter er viktig for kommunene, og de må heies fram og ikke skattes i hjel. Skatten er den samme om bedriften går bra eller dårlig.

Den vilkårlige takseringe­n rammer ikke bare industribe­drifter, men også hoteller og andre bedrifter med stor bygningsma­sse.

NHO Telemark mener eiendomssk­att på maskiner må fjernes. Takstene på naeringsei­endommene for øvrig må ha et maksimumsn­ivå som er langt lavere enn det bedriftene erfarer i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway