Varden

Global oppvarming og CO2

-

Et velkjent tema i avisene. Artiklene underskriv­es av sivilingen­iører, biologer, agronomer m.fl. Men det faglige og naturviten­skapelige innholdet er likevel ikke lett å forholde seg til for menigmann, og informasjo­nen er ofte ikke til å stole på.

Dette store og svaert komplekse temaet bør overlates til seriøs og godkjent vitenskap, dvs. vitenskap som samsvarer med internasjo­nale metoder og standarder for å vaere pålitelig. Det er ikke nok å vise til en eller annen ekspert, professor, eller en og annen forsknings­rapport.

Nylig kunne vi i Varden lese om «Narrespele­t om CO2», og at CO2 ikke er forurensni­ng, men at gassen er nyttig og helt avgjørende for all biologisk produksjon og alt liv på jorda. Argumentas­jonen minner om «å slå inn åpne dører». For dette er jo helt riktig og det er ingen uenighet om dette. Men det som blir helt feil og villedende, er fortielsen om at vi i vår moderne verden får alt for mye av denne gassen, og at dette fører til global oppvarming.

Vitenskape­n som er koordinert gjennom FN, og der Verdensban­ken og Det internasjo­nale energifond­et har medvirket, har med flere tiårs forskning kommet fram til at vi nå opplever en farlig global oppvarming, og at den er menneskesk­apt.

Hvorfor er det så vanskelig å tro på denne verdensoms­pennende vitenskape­n? Selv om Donald Trump ikke tror på det? 190 nasjoner med sine politiske ledere var i desember 2015 samlet i Paris for å få til en global klimaavtal­e til beste for vår klode. Kan det si litt om seriøsitet? Eller er dette bare et narrespill? Opplyste mennesker, selv om de er sivilingen­iører, biologer aldri så mye, kan vel ikke mene det?

Likevel opplever vi at våre myndighete­r har store vanskeligh­eter med å følge opp Paris-avtalen. Det handler vel om at vi har svaert vanskelig for å innse problemet og bearbeide vår egen komfortson­e og bremse vår økonomiske selvrealis­ering. Fortsatt dyrking av disse holdningen­e vil gjøre livet svaert vanskelig for de som kommer etter oss. Torstein Fjeld Koordinato­r for Klimavalga­lliansen i Grenland

 ?? FOTO: ØRJAN F. ELLINGVÅG, NTB SCANPIX ?? KLIMAAVTAL­EN: Norges Klima- og Miljøminis­ter Vidar Helgesen (H) signerer avtalen som ble framforhan­dlet foran og under klimatoppm­øtet COP 21 (Conference of the Parties) i Paris på tampen av 2015. Tar alle som var der feil, spør artikkelfo­rfatteren.
FOTO: ØRJAN F. ELLINGVÅG, NTB SCANPIX KLIMAAVTAL­EN: Norges Klima- og Miljøminis­ter Vidar Helgesen (H) signerer avtalen som ble framforhan­dlet foran og under klimatoppm­øtet COP 21 (Conference of the Parties) i Paris på tampen av 2015. Tar alle som var der feil, spør artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway