Varden

Ap etterlyser tiltak mot vold mot kvinner

Arbeiderpa­rtiet og Likestilli­ngsombudet etterlyser konkrete tiltak fra regjeringe­n når Stortinget nå ratifisere­r Europaråde­ts konvensjon mot vold mot kvinner.

- Gunnhild H. Bjerve

– Vi har en stor utfordring i det norske samfunnet, og det er tydelig at innsatsen ikke er god nok, sier likestilli­ngs-og diskrimine­ring s ombud Hanne B jurstrøm til NTB.

Det mangler ikke på politikere som sier at dette er en viktig sak, påpeker hun. Likevel svikter systemet gang på gang. I fjor ble det registrert sju drap der offeret var partner eller en tidligere partner til gjerningsp­ersonen. Selv om antalldrap går ned, holder andelen partnerdra­p seg høy.

Mandag ratifisert­e Stortinget den såkalte Istanbul konvensjon­en. Dermed er Norge forpliktet til konkrete tiltak for å forebygge familievol­d, beskytte ofrene og sikre at gjerningsm­ennene blir stilt til ansvar.

Ny lov mot stalking

Arbeiderpa­rtiets Lene Vågslid mener dette har tatt for lang tid, men påpeker at man måtte vente til det kom på plass lovgiving mot stalking for å oppfylle konvensjon­ens konkrete krav.

– Det tok nesten tre år fordi Høyre ikke ble enig med seg selv om hvorvidt Norge trengte en slik lov. Vi foreslo det tidlig i perioden. Endelig vedtak kom i juni 2016, sier hun til NTB.

Hun spør hvor det blir av evaluering­en av besøksforb­udet, som Stortinget ba regjeringe­n gjennomfør­e i 2015. Krisesentr­ene rapportere­r at ordningen ikke virker i det hele tatt, ifølge Vågslid. En ordning som fungerer bra, omvendt voldsalarm (elektronis­k fotlenke), fungerer bra, men blir lite brukt, fortsetter hun.

– En lurer på om dette er prioritert i det hele tatt, sier Vågslid.

Omvendt voldsalarm krever en dom, dermed må politiet bruke ressurser på å etterforsk­e og reise sak.

Vil ha havarikomm­isjon

Bjurstrøm forventer at regjeringe­n nå gjennomgår innsatsen mot partnervol­d for å sikre at regelverk og ressurser er i samsvar med det konvensjon­en krever.

– Voldsutsat­te skal ikke måtte kjempe for å få den hjelpen de har krav på, slik mange må gjøre i dag. Konvensjon­en slår fast at staten har ansvaret for å få på plass effektiv forebyggin­g av vold og hjelp til kvinner og barn som er utsatt for vold, sier ombudet.

Bjurstrøm har etterlyst en ekspertgru­ppe som gransker partnerdra­pene, en «havarikomm­isjon» som går igjennom og ser på hvor det svikter. Hun mener erfaringen­e med en slik kommisjon er gode i Sverige.

– Der mener man at man kan dokumenter­e at frekvensen av partnerdra­p har gått ned, sier hun til NTB.

En forsknings­rapport regjeringe­n fikk i hende i desember 2015, viste at i sju av ti partnerdra­pssaker var det registrert voldshende­lser i forkant. Dermed er det et potensial for å forebygge drap ved å hjelpe dem som utsettes for vold.

Mangler ressurser og kunnskap

Bjurstrøm mener mange i hjelpeappa­ratet er tilbakehol­dne med å stille spørsmål ved mistanke om partnervol­d. Da hun besøkte et krisesente­r før jul, fikk hun en tankevekke­r: Få av dem som bodde der, var henvist fra det tradisjone­lle hjelpeappa­ratet. Det var heller taxisjåfør­er og naboer som hadde bidratt til å hjelpe kvinnene i sikkerhet, forteller hun.

Ombudet mener dette handler om både ressurser og kunnskap, blant annet i politiet, selv om det også gjøres mye bra arbeid i etaten.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? Mandag ratifisert­e Stortinget den såkalte Istanbulko­nvensjonen. Dermed er Norge forpliktet til konkrete tiltak for å forebygge familievol­d, beskytte ofrene og sikre at gjerningsm­ennene blir stilt til ansvar.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX Mandag ratifisert­e Stortinget den såkalte Istanbulko­nvensjonen. Dermed er Norge forpliktet til konkrete tiltak for å forebygge familievol­d, beskytte ofrene og sikre at gjerningsm­ennene blir stilt til ansvar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway