Varden

Torsk og vikingskip på nye og sikrere sedler

Kristian Birkeland erstattes med en torsk, mens Gokstadski­pet overtar etter Kirsten Flagstad når de nye 100- og 200-kronesedle­ne kommer i sirkulasjo­n i dag.

-

«Torske kroner nå» Sikrere sedler

Den teknologis­ke utviklinge­n innebaerer at falsknere får bedre metoder for å etterlikne ekte sedler. Derfor må sentralban­kene utvikle mer avanserte sikkerhets­elementer.

– Som sentralban­k har vi an- Norges Bank har spilt inn en ny vide til KLMs slager «Torsken kommer» fra 1980. Der synger komikerne Knut Lystad, Lars Mjøen og Jon Niklas Rønning «Torsken er vår venn, og nå er’n plutselig verdt 200 spenn!»

Videoen får internasjo­nal oppmerksom­het. Financial Times har tatt seg bryet med å oversette deler av teksten til engelsk.

Selve dagen vil Norges Bank feire med ulike arrangemen­ter i Svolvaer. For første gang i historien har Norges Bank gått vekk fra å benytte kjente nordmenn som motiver på sedlene. Nå er det Norges maritime historie som skal vises fram.

De første nye sedlene blir tilgjengel­ig for bankene klokken 14 tirsdag 30. mai, men det kan ta litt tid før de er tilgjengel­ig for publikum i minibanker og butikker. svar for å sikre at norske sedler til enhver tid har et tilstrekke­lig høyt sikkerhets­nivå. Derfor har vi nå utviklet en ny seddelseri­e som er sikrere enn noen gang, sier sentralban­ksjef Øystein Olsen til E24.

De nye sedlene har mange sikkerhets­elementer, både lett synlige som sikkerhets­tråd, og merker som ikke er synlige.

Fyrtårn og skøyte i 2018

Nye 50- og 500-lapper, med motiv av fyrtårn og redningssk­øyten «Stavanger» kommer mot slutten av 2018. De nye 1000-lappene, med en blå bølge, kommer først høsten 2019.

De gamle sedlene vil fortsatt vaere gyldige i ytterliger­e 12 måneder, men kan også etter det veksles gebyrfritt hos Norges Bank i ti år framover.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? NYE SEDLER: Fra i ettermidda­g settes de nye 100-kronesedle­ne med Gokstadski­pet som hovedmotiv og 200-kronesedle­ne med torsk på den ene siden, i sirkulasjo­n. De gamle sedlene vil fortsatt vaere gyldige i ytterliger­e 12 måneder, men kan etter det også...
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX NYE SEDLER: Fra i ettermidda­g settes de nye 100-kronesedle­ne med Gokstadski­pet som hovedmotiv og 200-kronesedle­ne med torsk på den ene siden, i sirkulasjo­n. De gamle sedlene vil fortsatt vaere gyldige i ytterliger­e 12 måneder, men kan etter det også...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway