Varden

Fastlåste fredsforha­ndlinger i Myanmar

Enn y runde med fredsforha­ndlinger mellom myanmarske myndig heterogen rekke minoritets baserte opprørsgru­pper endte mandag med fastlåste stillinger.

-

En talsmann for regjeringe­n anklager opprørerne for ikke å ville gi regjeringe­n løfte om at de ikke vil forsøke å løsrive seg fra Myanmar.

Det er forhandlin­gsrunde nummer to siden Aung San Suu Kyis parti vant valget og demokratif­orkjempere­n overtok som landets reelle leder i 2006. Men hun har fortsatt ikke kontroll over militaeret, som er dominert av mange tidligere juntamedle­mmer.

Militaeret frykter at landet vil bli «delt i småbiter» hvis opprørerne ikke går med på en garanti om at de ikke ønsker å løsrive seg, framholder regjeringe­ns talsmann Zaw Htay.

Han mener det er umulig å komme videre til andre spørsmål som grunnlovse­ndringer, likhet og selvstyre såfremt ikke de etniske gruppene er villig til å signere en slik garanti.

Samtidig sier han at det er planlagt flere møter i et forsøk på å komme videre.

Ifølge statlige medier ble partene enige om 33 av 41 punkter under den fem dager lange forhandlin­gsrunden, som startet onsdag i forrige uke.

Kampene mellom regjerings­soldater og opprørsgru­pper i ulike grenseområ­der er nå mer intense enn på flere år. De siste månedene har titusener av flyktninge­r tatt seg over grensen til Kina. Mange av de vaepnede konflikten­e har vart i flere tiår. (NTB)

FREDSFORHA­NDLINGER:

den kvinne fra en av Myanmars min o ti tet s grupper taren« s elf i e» med Aung San Suu Kyi ved starten av forhandlin­gene sist onsdag.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway