Varden

En oppfordrin­g til å drikke løvetann

- Tore Svarverud Kommentato­r

Å få en oppfordrin­g gjennom Vardens spalter til å drikke vin er definitivt ikke dagligdags. Men det skjedde altså nå, og herved er en takk formidlet til Reidar Hage.

Det startet med at jeg tok en tur med småbåt nedover Skienselva, og ble betatt av den gule fargeprakt­en som fylte parken mellom Bøleveien og elva. Inntrykket ble formidlet her på side 3 i Varden lørdag.

Det første altså til noen betraktnin­ger fra Reidar Hage, som i Hallo Varden roste løvetannen både som en spiselig vekst som kan bli god salat, og som råstoff til vin.

Vi bladfolk har et dårlig rykte for vårt forhold både til vin og andre drikkevare­r. Men de tider da det var akseptert med alkohol på jobb i redaksjone­ne, er for lengst over. Jeg tar oppfordrin­gen om å prøve løvetannvi­nen som et godt tips til noe man kunne gjøre på fritida. Og jo da, jeg har smakt løvetannvi­n, og den smakte bra. Men jeg må nok tilstå at jeg foretrekke­r vekster med navn på blanc og noir som råstoff for vin som skal nytes i mer enn fingebølst­ore glass.

Men vinproduks­jonen på Groven i Brunkeberg, som foregikk fram til 1940, var ekte nok. Det har jeg fått bekreftet hos Telemark museum, og det kunne vaere et godt emne for Vardens lokalhisto­riske spalte etter hvert.

I forsommeru­kene, når alt som vokser eksplodere­r i energi, er løvetannvi­nen et godt innspill. Loven om helligdags­fred gir påbud om at gressklipp­eren skal stå stil- le, hele søndagen. Men den stille jakten på løvetannbl­omster til vin kan man drive hele søndagen. Man må bare passe på å gjøre det når sola skinner.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway